Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Újra beindult a lakáshitelezés

2014.04.07. 13:47

Növekszik a lakáshitelezés a bankok beszámolói szerint, de csökken az államilag támogatott hitelek iránti kereslet. Akad bank, ahol az előző évhez képest az idén eddig háromszorosára nőtt a kihelyezett lakáshitel, másutt 50-150 százalékos megugrásról számoltak be az azénpénzem.hu érdeklődésére.

Jók a feltételek

A pénzügyi összehasonlító portálnak a Sberbanknál azt mondták, az idén folyamatosan növekvő a lakáshitelek iránti kereslet. A lakáshitel-igénylések egyértelmű növekedését tapasztalta az UniCredit is, itt a már megkötött hitelszerződések értéke több mint 150 százalékkal haladja meg a 2013-ast. Az OTP-nél mind a hiteligénylések, mind a folyósítások jelentősen, 50 százalék körüli mértékben emelkedtek az első negyedévi számok alapján. Az impozáns adatok alighanem összefüggnek azzal is, hogy milyen feltételekkel adják a bankok az otthonok vásárlásához a kölcsönt – írja az Az én pénzem.

Jelenleg több bank is akciósan hirdeti a hiteleit. Az FHB május 15-éig 1,2 százalékponttal olcsóbban adja a piaci lakáshitelt. A Gránit elengedi a folyósítási jutalékot és szintén ad kamatkedvezményt a június 30-ig befogadott (szeptember végéig folyósított) lakáshitelekre. Feltétel azonban (itt és általában másutt is), hogy a jövedelem a banknál vezetett folyószámlára érkezzék.

Az OTP megbízható ügyfelei pedig továbbra is nagyon jelentős kamatkedvezményre számíthatnak. A K&H-nál majdnem teljes egészében visszakapható a közjegyzői díj, a bank átvállalja az értékbecslés költségét, elengedi a szerződéskötési díjnak legalább a felét július végéig.

Támogatott vagy piaci?

A lakáshitelezés élénkülését érzékelik az Erste, az FHB és az MKB szakemberei is. A Budapest Bank (BB) viszont csak mérsékelt növekedést tapasztalt, a CIB pedig semmilyet sem. Ez azonban nem azt jelenti, hogy más téren nem látnának változást. Mint elmondták: a CIB a korábbi trendektől eltérően az idén több szabadfelhasználású igénylést fogadott be, mint lakáscélút.

A verseny azonban általában a lakáscélú hiteleken belül, a támogatott és a piaci feltételű hitelek között dúl. Az UniCreditnél a korábbi 50-50 százalékos arány a piaci kölcsön felé mozdult el. Utóbbi 60 százalékos idei részesedését a hitelintézet szerint a nagyon kedvező kamatszintek, illetve a hosszú, akár tízéves kamatperiódus is indokolhatja (a támogatott hitel egy- vagy ötéves kamatperiódussal igényelhető). Fontosnak tartották azt is kiemelni, hogy a támogatott hitelek esetén az ügyfél által fizetendő kamat – jogszabályi rendelkezés miatt – nem csökkenhet hat százalék alá, míg a piaci hitelek esetén nincsen ilyen korlátozás. A CIB-nél határozottan úgy látják, hogy éppen az előbbiek miatt nagymértékben csökkent az állami támogatású termékek iránti kereslet.