Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatórás munkanappal kísérleteznek a svédek

2014.04.09. 13:47

Egy évig tesztelik az önkormányzati munkavállalók egy részén az új, hatórás munkanapos rendszert Göteborgban – írja az Independent.

A városháza egyik részlegén hetente harminc órát dolgoznak majd, a többi részlegen pedig marad a korábbi munkarend, a fizetés viszont ugyanakkora lesz. Így aztán az egyéves kísérlet végén látni fogják, visszaesik-e a hatékonyság a rövidebb munkaidő miatt.

Göteborg polgármestere arra számít, hogy a hatórás munkanapot kapók közül kimutathatóan kevesebben vesznek ki betegszabadságot, és a mentális, fizikai állapotuk is javulni fog. A várost egy szociáldemokrata-zöld koalíció irányítja.

A rövidebb munkanapok melletti érv az, hogy a fáradt, elcsigázott dolgozók kevésbé hatékonyak, mint akik többet pihennek. Ezeket az érveket viszont az Independent cikke szerint jellemzően elsöprik a lustasággal kapcsolatos előítéletek. A göteborgi jobboldali ellenzék sem ért egyet az ötlettel, szerintük csak egy őszintétlen, populista gumicsont a városvezetés kísérlete.

Ön szerint javítaná a közszféra hatékonyságát a rövidebb munkaidő?

 • 7724
  Persze, boldog dolgozó jobb munkát végez
 • 2399
  Dehogy, így se dolgoznak eleget
 • 1417
  Nekem jól jönne a hatórás munkanap, de mást ellustítana
 • 432
  Politika
 • 199
  Bankok