Még több profitot hozott a Budapest Bank

2014.04.09. 12:06

Tavaly 30 százalékkal, 14 milliárd forintra tudta növelni nyereségét a Budapest Bank – írja a Napi.hu.

A Budapest Bank 2013-ban 14,1 milliárd forintos adózás utáni eredménnyel zárt, a 2012-es 10,8 milliáros profit után. A 30 százalékos javulás a javuló portfóliónak, valamint annak köszönhető, hogy néhány nagyobb egyszeri felszabadítás tovább javított a céltartalék-képzést.

A bank továbbra is stabilan teljesít - állapította meg be Zolnai György, a Budapest Bank (BB) Zrt. elnök-vezérigazgatója. Idén pedig a megszokott, 9-10 milliárd forint körüli eredményre számít. A BB-nél az árfolyamgátba eddig a jogosultak több mint 50 százaléka lépett be, ma is 1-2 ügyfél választja naponta.

A bank mérlegfőösszege tavaly 2 százalékkal csökkent, míg az összhitelezés 4 százalékkal zsugorodott - a piac 5,8 százalékos mínuszával szemben. Az utóbbi mögött azonban nagyok a különbségek: a lakossági hítelállomány 6,7 százalékos mínusza mellett a vállalati hitelezés viszont 11 százalékkal bővült. A BB nettó árbevétele tavaly 3 százalékkal, 81,5 milliárd forintra csökkent.

A banknál a legfeljebb 90 napja nem fizető hitelállomány aránya 4 százalék, szemben a 8 százalékos piaci átlaggal.

A pénzintézet tavaly 8 százalékkal, 3,1 milliárd forinttal csökkentette a működési költségeit. Ez alapvetően bérjellegű megtakarítás eredménye.

Továbbra is 101 fiókkal működik a bank azzal, hogy tavaly 3-at (Komló, Pécs, Budapest Aréna) bezárt, de 3-at nyitott (Budapesten Árkád, Mom, Mammut bevásárlóközpont). Miközben hét fióknál teljes felújítás volt.

A lakossági hitelállományon belül a leggyorsabban az autóhitel-portfólió, 13,5 százalékkal csökkent, jó hír azonban, hogy az új hitelek értéke 11 százalékkal felülmúlta a 2012-est. A fedezetlen hitelek állománya pedig 8 százalékkal zsugorodott - sorolta Zolnai.

Idén várhatóan maradnak az eddigi folyamatok, az alacsony kamatok és az ingyenes készpénzfelvétel mellett. A gazdasági növekedés és a lakossági fogyasztás beindulása valamit segíthet. Mindezekben azonban nincs benne egy nagyobb devizahitel-rendezés költsége - mondta a bankvezér. A deviza jelzáloghitel-állomány értéke jelenleg 600 millió svájci frank körüli, a kezdeti érték 900 millió volt.