Álhivatal próbál pénzt tarhálni

2014.04.10. 12:20

Félrevezető leveleket küldözget cégeknek a „Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézet” – tudtuk meg olvasóinktól. A jogias nyelvezetű levélből a felületes olvasónak úgy tűnhet, mintha egy állami cég kötelező jelleggel szólítaná fel 24 ezer forint befizetésére, hogy cége bekerüljön egy nyilvántartásba.

Az viszont nem derül ki a levélből, csak a mellékelt apró betűs szerződéses feltételekből, hogy az „intézet” mögött valójában egy azonos nevű kft. áll, a megadott bankszámlaszám is a cégé. A cégadatokból kiderül, hogy a kft.-t tavaly alapították, félmillió forintos tőkével, tulajdonosa és egyetlen tagja Lupse Péter.

Amit pedig a cég ajánl, az nem egy kötelező nyilvántartás, hanem egy hirdetési lehetőség.

Így néz ki a megtévesztő levél. Érdemes külön megfigyelni a kft. logóját, amely valamiért egy szélkakast emel be a magyar címerhez kissé hasonlító valamibe:

A teljes levélért kattintson!
A teljes levélért kattintson!

Az MKNI honlapjáról – amely a maga műfajában egy igazi mestermunka – szintén nem derül ki egyértelműen, hogy ez nem egy állami intézmény. A Dzabakusz.eu szerint a levélhez mellékelt szerződéses feltételekből az derül ki, hogy a kft. nem vállal semmiféle felelősséget semmiért.

A trükk kísértetiesen emlékeztet a Központi Adatnyilvántartó Kft. lehúzó modelljére, amiről tavaly itt írtunk. Ez a cég egyébként továbbra is folytatja tevékenységét, Kanyi Kft. néven.

Bár más a célközönség, de az ügy hasonlít a Gazdasági Versenyhivatal által nemrég százmillió forintra büntetett Magyar Érmekibocsátó Intézet esetére is. A cég ott sem tüntette fel a reklámanyagain, hogy nem egy állami szervről, hanem egy magánvállalkozásról van szó.