VM: Bele akarnak szólni, hogy mire legyünk büszkék

2014.04.10. 16:54
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nagyon kiakadt azon, hogy nem fér bele az uniós jogba az otthoni adómentes pálinkafőzés. Szerinte a közelgő uniós választásokat akarják manipulálni Brüsszelből, illetve bele akarnak szólni, hogy a magyar emberek mire lehetnek büszkék.

"A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország pálinkaügyekben elfoglalt álláspontját bírálják" - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI szerint. A miniszter szenvedélyes kirohanását az okozta, hogy kiderült, hogy ellentétes az uniós joggal a nagy mennyiségű házi pálinkafőzés adómentessége. Az unióban ugyanis egy minimális jövedékiadó-szintet elvárnak minden alkoholos italra

Elég egyértelmű volt, kicsit érthetetlen is 

Egész nyilvánvaló, hogy az a törvény, amely minden magyar felnőtt állampolgár számára lehetővé teszi, hogy 50 liter 86 alkoholfokos párlatot (azaz kb. 100 liter pálinkát) lefőzzön magának, ellentétes az említett uniós jogszabállyal, mert széles körben megkerülhetővé teszi a jövedéki adó megfizetését. Ezzel egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is egyetért, amely úgy számolt, hogy tavaly 8,5 millió hektoliterfoknyi alkohol tűnt el a hivatalos statisztikákból, 80-100 milliárd forint jövedéki adó kiesést okozva a költségvetésnek.

Az agrárszakemberek egyébként évi 20 millió literre becsülik a Magyarországon adómentesen forgalmazott pálinka mennyiségét, aminek meg is van a hatása: Magyarországon a legmagasabb az alkoholizmusból fakadó rákbetegségek aránya, és a májkárosodás terén is stabilan az élvonalban vagyunk. Ezt azért érdemes figyelembe venni, amikor újabb rohamokra indul a kormány a pálinka-szabadságharcban. A saját pálinkát egyébként továbbra is le lehet főzetni, ha valaki megfizeti a jövedéki adót utána.

Az Adó Online szerint a nyilvános adatok alapján jó esélye van annak, hogy a törvényi szabályozás mellett feketén több millió liter pálinka került kereskedelmi forgalomba hazánkban. Mindez szerintük nemcsak az államháztartásnak jelent veszteséget az állam elmaradt adóbevételei miatt, de a legális szeszipari szereplőknek is olyan konkurenciát állít, amellyel nehéz versenyezni, így több cégnél is fennáll a csőd veszélye

Fazekas Sándor szerint a magyar pálinka hungarikum és a kormány megtalálja a jogi megoldást, hogy megvédje a pálinkafőzés értékes hagyományát és a magyar pálinka továbbra is szabadon főzhető legyen.

Beleszólnának, "hogy milyen fák nőnek"

Nem ez az első eset, amikor az unió bele akar szólni abba, hogy Magyarországon "mondjuk milyen fák nőnek, vagy milyen nemzeti italra vagyunk mi büszkék" - mondta a miniszter.

Felháborító provokáció az uniós bírósági ítélet pálinkaügyben

Egyben felháborítónak tartja és visszautasítja hogy az unió "olyan jogokat formáljon magának, amelyeknek nincsen alapjuk".

A választásokat akarhatják manipulálni

A VM vezetőjének meggyőződése, hogy a magyar pálinka elleni támadással "az unió egyes bürokratái" a most kezdődő uniós választási kampányt, illetve a választásokat akarják befolyásolni.

Fazekas szerint a magyar pálinka a világon egyedülálló kincs, nagyon jó minőségű pálinkák vannak Magyarországon, amelyekre vigyázni kell, és minden lehetséges jogi eszközzel, illetve termelési támogatással védeni kell.

Jogi úton védenék a sikertörténetet

A magyar életformának is része a pálinka, sikertörténet, ezért is fontos, hogy megvédjük - mondta a miniszter.

az európai bírósági döntés nem érte váratlanul a kormányt, a részletes ítélet és indoklás ismeretében a Vidékfejlesztési Minisztérium az adóügyeket is felügyelő nemzetgazdasági tárcával közösen fog kidolgozni egy jogi megoldást.

"Biztos vagyok abban, hogy egy precíz jogi munkával át lehet hidalni a különbségeket" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy az unióban talán a szlovén pálinkafőzési szabályozás áll a legközelebb a magyarhoz.

Korábban V. Németh Zsolt államtitkár arról beszélt, hogy az adómentes házi pálinkafőzés "a paraszti élet egyik utolsó eleme", amit meg kell menteni, és erre az adómentesség a megoldás.