A nagy auditcégekben sem lehet bízni

2014.04.11. 16:41

Az Egyesült Államok szabályozói úgy találták, hogy a nagy könyvelő- és auditcégek az esetek harmadában érdemi hiányosságokat hagytak a beszámolókban az elmúlt években. A probléma azonban a 30 országra kiterjesztett vizsgálat alapján is igaz, tehát nem csak az USA problémája – írja a Wall Street Journal.  

Arra vonatkozólag nem jelentek meg adatok, hogy pontosan hogyan és milyen arányban hibáznak a nagy cégek globálisan. Viszont azt írják, hogy a hibák „kitartóan fennálltak”, ami „folyamatos aggodalomra ad okot” az auditok minőségét illetően, mondja a Független Auditszabályozók Nemzetközi Fóruma (IFIAR), ami gyakorlatilag a nemzeti számviteli felügyeleti intézményeket tömöríti. 

Oké, de mi az az audit?

Az audit igazából egyfajta tanúsítványt jelent, ahol általában egy harmadik, tanúsító fél igazolja, hogy a megrendelőjénél úgy történnek a dolgok, ahogy azt ő állítja. Ez több mindenre vonatkozhat, mondjuk egy környezetvédelmi normától a raktározás fejlettségének vizsgálatáig , de itt most a számviteli beszámolókkal kapcsolatos tanúsítványok a lényegesek, ezeket végzik javarészt az említett nagy cégek.

Ilyenkor azt tanúsítják jogi felelősségük tudatában, hogy a cég könyvelése úgy igaz, ahogy azt ők állítják, minden számla a helyén van, törvényileg semmilyen könyvelési húzásban nem lehet kivetnivalót találni. A gazdasági információk átláthatóságának szempontjából ezért lenne nagyon rossz hír, ha a legnagyobb ilyen cégek munkája is tele lenne szándékos vagy véletlen, de komoly hibákkal, mulasztásokkal.

A hiányosságok itt azt jelentik, hogy az auditorok valamiért módszeresen nem győződnek meg kellő alapossággal a könyvelési tételek valóságtartalmáról és pontosságáról. Az IFIAR elnöke, Lewis Ferguson szerint ez figyelmeztető jel kell, hogy legyen a cégeknek és a szabályozóknak is.

A felmérés szerte a világon mintegy ezer tőzsdei cég és majdnem száz nagy pénzügyi intézmény auditjának újbóli elemzéséből állt össze. Ezeket túlnyomórészt az úgynevezett Big Four (PricewaterhouseCoopers, Deloitte & Touche, Ernst & Young és a KPMG), illetve szintén nagyobbnak számító BDO vagy  a Grant Thornton cégek, esetleg ezek leányvállalatai auditálták. 

Az IFIAR szerint különösen sokszor hibáztak a könyvvizsgálók a vállalatok csalási, és pénzügyi hibák elleni belső ellenőrzésének felmérésénél illetve a cégek valós értéke kapcsán. A pénzügyi intézményeknél pedig például az értékpapírok árazásánál, a hitelek értékének csökkenésénél vagy a hitelekből fakadó veszteségre képzett tartalékok értékelésénél.