Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Eltűnt Berlusconi jobbkeze

2014.04.11. 13:34
Felszívódott Marcello Dell'Utri dúsgazdag olasz vállalkozó és politikus, akivel még együtt alapította a Hajrá Olaszország jobbközép pártot Silvio Berlusconi, és aki azóta is szoros bizalmasa a volt elnöknek. Egyébként hét évet kéne leülnie, mivel ő közvetített éveken át a maffia és Berlusconi között a vitás ügyekben.

Nyoma veszett Marcello Dell'Utri vállalkozónak és politikusnak, aki Silvio Berlusconi jobb kezeként és a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet embereként ismert Itáliában.

Az olasz rendőrség pénteki bejelentése szerint a 73 éves Marcello Dell'Utrit a hatóságok egész Olaszországban és külföldön is keresik, írja az MTI.

A múlt hét végén még milánói lakóhelyén tartózkodott, azóta azonban eltűnt. Egyes feltételezések szerint Dell'Utri Libanonba utazott, az ANSA olasz hírügynökség azonban úgy tudja, hogy oda nem érkezett meg. Más források szerint az afrikai Bissau-Guineába vagy a Dominikai Köztársaságba távozott, ahol villája is van.

Hét évet kéne leülnie

A volt olasz kormányfő, Silvio Berlusconi legközelebbi munkatársának és barátjának tartott Marcello Dell'Utrit tavaly másodfokon hét év börtönre ítélték a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezettel való szövetkezés miatt. A vád szerint Dell'Utri évtizedeken át közvetített a maffia és Berlusconi között.

A jogerős ítéletet az olasz semmítőszék április 15-én hozza meg. Ennek közeledtével a palermói ügyészség letartóztatási parancsot adott ki, attól tartva, hogy Dell'Utri az ítélet előtt elhagyja Olaszországot.

Marcello Dell'Utri ügyvéde úgy nyilatkozott, nincsen tudomása arról, hogy védence külföldre ment volna.

Korábban is kereste már az ügyészség, akiknek többek közt az is gyanús lett, hogy Berlusconi szakértők szerint messze a reális ár feletti értékért, 21 millió euróért vette meg 2012-ben Dell'Utri comói-tónál található házát.

Együtt alapították a pártot

Dell'Utri a hetvenes évek óta Silvio Berlusconi vállalkozótársa volt a Publitalia kommunikációs csoportban, majd később a Fininvest televíziós-vállalkozói birodalomban is. Berlusconi 1993-ban Marcello Dell'Utrival közösen alapította meg a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép pártot. Dell'Utri 2013-ig a FI szenátora volt.

Bettino Craxi, a Berlusconihoz és Dell'Utrihoz közel álló volt olasz szocialista kormányfő 1994-ben a tunéziai Hammametbe menekült a korrupció vádjával meghozott bírósági ítélet elől, és itt is hunyt el 2000-ben.

Az adócsalásért tavaly elítélt Silvio Berlusconi a milánói bíróság csütörtöki tárgyalása szerint közhasznú munkavégzéssel tölti le tíz hónapos büntetését. Berlusconi útlevelét bevonták.