Vissza kell fizetni a 98 százalékos végkielégítés-adót

2014.04.12. 09:09 Módosítva: 2014.04.12. 10:18

Nagyon úgy tűnik, hogy a NAV-nak vissza kell majd fizetnie a pénzt, amit a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos adóból szedtek be – írja a Népszabadság. Ez az adó volt 2010-ben a második Orbán-kormány egyik első intézkedése, amivel a „pofátlan végkielégítések” ellen próbáltak fellépni. Pénteken született az ítélet, az egyik érintett indította a pert.

Valószínűleg a kamatot is vissza kell fizetni, ami ilyen nagy összegnél bőven lehet többmillió forint. Azonban a pénzt nem automatikusan, csak igénylésre kell visszaadni. Aki úgy érzi, hogy jogtalanul adóztatták meg a végkielégítését, legkésőbb idén őszig, az AB határozatának kihirdetésétől számított 180 napon belül kérheti vissza a pénzét.

A Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteki ítélete ellen nem lehet fellebbezni. A NAV esetleg még a Kúriához fordulhatna rendkívüli perorvoslattal, bár a munkaügyi bíróság csak egy alkotmánybírósági döntést hajtott végre. Az AB februárban mondta ki, hogy nemzetközi szerződésbe, például az emberi jogok európai egyezményébe ütközik a különadó. A szerződésben szerepel egy olyan pont, hogy „senkit nem lehet a tulajdonától megfosztani”.

A Népszabadság szerint a döntés miatt hatmilliárd forintot veszít majd az állam.