Folytathatják tovább ugyanígy

Ez történt a gazdaságban az év 15. hetében

2014.04.13. 16:12
A választással minden marad a régiben a piaci szereplők szerint, a szokásos ügyekben is leghamarabb ősztől lehet előrelépés. Bezárt viszont két nagy gyár, és a pálinkás szabadságharcunkat is elbuktuk. Rátaláltunk viszont az INA-ügy egyik potenciális kulcsfigurájára, Tóth József ráadásul összekapcsolja a régi Emfesz ügyeket és az offshore cégekehez vándorolt rezsimilliárdokat is. Ukrajnában közben újra egyre idegesebb a helyzet, újra lövöldöznek a térségben, Putyin eddig még csak fenyeget. Felpörgött a pékbűnözés, és kevesebbet akarunk dolgozni.

Megvoltak a választások, de a piaci szereplők nem számítanak semmiféle érdemi változásra a gazdaságpolitikában. Kicsit részletesebben a kétharmad a gazdaságban nem különösebben érdekes, nagyon kevés olyan gazdaságpolitikai szabály van, ahol minősített többséggel lehet változtatni. Egyedül a korábban bevezetett, majd rögtön 2015-ig eltolt adósságszabályunkat kellhet majd újra kitolni vagy kidobni, persze ezt úgy is mondhatjuk, hogy megreformálni.

Az elemzők többsége szerint továbbra is fennmaradnak a gazdaság fontosabb szektorait sújtó különadók, folytatódik az államosítási hullám, már talán nem hagyják tovább gyengülni a forintot, középtávon is évi 2 százalék körülire ragad be a növekedésünk, és az alacsony hiányt is szinte biztosan tartjuk majd.

A néha kínosan jól informált Goldmann Sachs szerint a Jobbik támasztotta erősödő verseny miatt még nacionalistább lehet majd a Fidesz, ami tovább lassíthatja a növekedést. A kormányközeli Századvég szerint viszont talán csökkenhetnek a különadók és esetleg a bankok, az energia- és közműcégek kivételével a többi szektorból talán kijjebb vonul az állam. A nagyobb jelentőségű devizahiteles mentőcsomagot pedig mindenesetre őszig jó eséllyel jegelik.

Nagyot tud ugrani? Megnézheti a Várkert Bazárt!

Vereség a pálinkás szabadságharcban

Tényleges változást jelent viszont két nagy gyárbezárás, a fővárosi Douwe Egberts-üzem kivonulásával csaknem kétszáz munkahely szűnik meg. De csúcsidőben kétezer embert foglalkoztató gödi Samsung-gyár bezárása még fájdalmasabb, ott is több száz ember került utcára, igaz, fokozatosan.  Az itt lévő cégek pedig arra panaszkodnak, hogy hiába lenne szükségük rá, nem tudnak megfelelő minőségű magyar beszállítókat szerezni és nincs elég jó szakember se.

Emellett megszületett az uniós ítélet a házi pálinkafőzés ügyében, és az 50 liter adómentesen főzhető szesz ellentétes az uniós joggal, szinte biztosan vissza kell csinálni.  A magyar szabályozás hatása egyébként is leginkább annyi volt, hogy elárasztotta az országot a feketén főzetett pálinka, jó pár milliárdtól esett el a költségvetés, és nehéz helyzetbe kerültek a törvényes működő szeszipari cégek.

   14. heti záró 15. heti záró
BUX 17990 17965
OTP 4325 4310
Mol 13095 13140
Richter 4010 4010
Magyar Telekom 310 309

Bár a gazdaságnak jól jöhet a az uniós döntés, az ideológiában fontos szerepe volt, a valószínűleg távozó Fazekas miniszter például egészen drámaian kommentálta az ítéletet. Pálinkát egyébként ezután is lehet majd főzetni, csak jövedéki adót kell majd utána fizetni.

Fenyegetőznek és lőnek

Tovább folytatódott az ukrán konfliktus is, miután az oroszok hirtelen csaknem a duplájára emelték az ukránoknak szállított gáz árát, Ukrajna bejelentette, hogy nem vesz több gázt tőlük. Éppenséggel mi is adhatunk el nekik gázt, van pár hónapnyi tartalékunk, és az NFM bízik az érvényben lévő szerződéseinkben, de azért egy hosszabb krízist mi is megszenvednénk. Nálunk egyébként év végén jöhet a nonprofit energia.

Putyin közben levélben fenyegette az európai országok vezetőit, hogy bizonyos "speciális lépéseket" fog tenni, ha úgy alakul. Vasárnap pedig Ukrajna lépett, a terrorelhárítóik elkezdték kikergetni az oroszbarát fegyvereseket Szvoljanszkból, már halottak is vannak a lövöldözésben. Közben a Krímből sorra vonulnak ki a cégek, kivéve a Burger King, akiknek az orosz szárnya úgy gondolta, hogy ha épp kimegy a Meki, akkor majd ők bemennek a térségbe.

Az elrejtett kulcsfigura

Az energiás témákhoz tartozik még, hogy nyilatkozatpárbajjal folytatódott a Hernádi Zsolt kontra Horvátország ügy.

Sokkal érdekesebb viszont, hogy bemutattuk azt a szürke eminenciást, akit eltitkoltak a horvát ügyészek elől, pedig Tóth József személye az egyik legközvetlenebb kapcsolat az Emfesz és az INA körüli baljós ügyek, illetve a Mol és az MVM titokzatos, milliárdos offshore pénznyelői közt. Rengeteg nyomozás folyik ellene, de az INA-perben eddig sikerült elkerülni, hogy meghallgathassák a horvát nyomozók.

Csalnak a pékek, a NAV viszont semmiképp sem

Felpörgött a dél-alföldi pékbűnözés, a NAV 8 helyi ellenőrzéséből hatnál lefoglalt, bírságolt. Eközben az adóhatóság tagadja, hogy az egyik igazgatójuk leállított volna nyomozásokat "cukros céghálózatok" ügyében, és nem magyarázkodnak tovább. A fogyasztóvédők pedig a húsvéti áruk minőségellenőrzését kérik a vásárlóktól is.

Álhivatal próbál pénzt beszedni a cégektől, ne higgyen a Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézetnek, mert ugyanazt csinálják, mint a Központi Adatnyilvántartó. A Rubachem Kft. némileg hasonló alapelvre építve irodaszereket sózott a gyanútlanabb cégekre, igaz őket most kicsit megbírságolta a GVH.

A teljes levélért kattintson!
A teljes levélért kattintson!

Az állami pénzek elosztása sem zökkenőmentes, az ÁSZ szerint például egészen elképesztően hanyagul bánnak a szakképzési hozzájárulások milliárdjaival. Rogán Antal a vagyonnyilatkozatával volt elég nagyvonalú, megjött a hivatalos fizetési kimutatása, de az szinte pontosan egyezik az Index által korábban számoltakkal, pedig valahonnét mégiscsak megvette a Pasa parkbeli luxuslakásait, és egyéb, azóta kiderült ingatlanjait.

De maradjon a egy jó hír a végére, Svédországban egész komolyan kísérleteznek a hatórás munkanappal a közszférában. Ez pedig nálunk is népszerű lehetne, olvasóink ugyanis egész biztosak benne, hogy ha kevesebbet kéne dolgozniuk, akkor összességében többet és jobban dolgoznának.