A horvátok újra tárgyalni akarnak a Mollal

2014.04.14. 16:42

Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter hétfőn a HTV horvát közszolgálati csatornának adott interjúban bejelentette, hogy újabb tárgyalási fordulót kezdeményez a Mollal a horvát kormány – írja az MTI. Vrdoljak szerint a tárgyalásokra heteken belül sor is kerülhet.

A miniszter egyúttal valótlan információk terjesztésével és a közvélemény félretájékoztatásával vádolta meg a Molt. Arra a riporteri kérdésre, hogy a tárgyalóküldöttséget ismét ő maga vezeti-e, a miniszter kifejtette: a horvát kormány egységes álláspontot képvisel az ügyben és ragaszkodik hozzá, hogy egy új, a horvát törvényeknek megfelelő vállalatirányítási modellben állapodjanak meg a Mollal.

A Mol-csoport hétfőn angol nyelvű honlapotindított, ahol részletes információkat tett közzé a horvát INA energetikai vállalatban tett befektetéseiről, a gáz keretszerződésről és a horvát kormánnyal folytatott tárgyalásairól.

A Mol-nak, mint nyilvánosan működő nemzetközi nagyvállalatnak kötelessége, hogy működése teljesen átlátható legyen, ennek szellemében és a nagy médiaérdeklődést kiváltó INA-ügyekkel kapcsolatos nézőpontja közvetítése érdekében hozta létre a Mol' Investments in INA (Mol-befektetések az INA-ban) című, rendszeresen frissülő weboldalt - írta a társaság közleményében.

A közlemény szerint az oldal tényszerűen leírja, hogyan mentette meg a Mol az INA-t a csődtől, változtatta nyereséges vállalattá, illetve, hogy miről is szól valójában a jelenlegi konfliktus. A témák között a Mol irányítási jogai, az INA vállalatvezetési struktúrája ugyanúgy előkerülnek, mint a múltbéli és jelenlegi tárgyalások a horvát kormánnyal.

A Mol 2008 októberében lett az INA legnagyobb részvényese, és később tényleges irányítási jogokat szerzett a vállalatban. Ezt a Nemzetközi Valutalap (IMF) által szorgalmazott INA-privatizációs törvény tette lehetővé, amelyet Ivica Racan miniszterelnök kormánya alatt fogadtak el 2002-ben.