A világkereskedelem kezd magához térni

2014.04.14. 15:17

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) hétfői jelentése szerint várhatóan 4,7 százalékkal fog nőni idén az árukereskedelem – írja az MTI. 2013-ban csak 2,1 százalékos növekedés volt, ehhez képest a 2014-es adat jelentős javulás, de 1990-től 2008-ig 6 százalék volt az átlagos növekedés.

„Ha a várható GDP-növekedés teljesül, akkor egy széles alapokon nyugvó, de mérsékelt ütemű bővülését várjuk a világkereskedelmi forgalomnak 2014-ben, amelyet további növekedés követne 2015-ben” – mondta Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója egy genfi konferencián.

Roberto Azevedo szerint a 2008-as gazdasági világválság után életbe léptetett protekcionista kereskedelmi intézkedéseknek 80 százaléka még mindig érvényben van, de reményei szerint egyre többtől lehet megszabadulni a gazdasági növekedés javulásával.

A WTO-jelentés átlagosan a világgazdaság 3 százalékos növekedésével számol 2014-ben, ha ettől eltérő lesz a végleges adat, az természetesen befolyásolja a világkereskedelem változását is. A kereskedelmi szervezet vegyesnek ítéli meg a világgazdaság mostani helyzetét.

Kockázati tényező, hogy a fejlett gazdaságú országokban törékeny és gyenge a gazdasági növekedés, könnyen lelassulhat vagy megszűnhet. A fejlődő országokban még megvan a növekedés, de az egyértelműen kisebb, mint az elmúlt években.

A WTO szerint kedvező helyzetben ezeket a kockázatokat ellensúlyozhatja, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió országainak GDP-növekedése stabilizálódik, majd nő, ez pedig jótékonyan hatna a fejlődő gazdaságú államokra is.