Nem venne semmit ezekben a pékségekben

2014.04.14. 11:46

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és más hatóságok összehangolt razziát tartottak a szegedi albán pékségek körében, amiből az derült ki, hogy a pékségek sok esetben lejárt szavatosságú alapanyagból sütnek, feketén dolgoznak, és adóval is tartoznak – írja a Délmagyar.hu.

A NAV, az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatóság, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Munkaügyi Felügyelőség, illetve a rendőrség közös vizsgálatából az derült ki, hogy a pékségek nem adtak nyugtát, nem jelentették be az alkalmazottaikat, sokszor nem egyezett a pénzkészlet a pénztárgépbe beütött összeggel, vagy éppen mulasztottak az online pénztárgép-megrendelésekkel. A pékségek többször lejárt alapanyagot használtak, megfeledkeztek a kenyerek jelöléséről, sőt, olyan esettel is találkoztak, ahol az eladóknak az egészségügyi alkalmasságijuk hiányzott.

A végrehajtók a razzia során lefoglaltak 187 ezer forint készpénzt, 204 ezer forint értékű romlandó árut és 40 millió forintnyi ingóságot. A bevándorlásiak két embert kiutasítottak az országból, mert nem stimmeltek a papírjaik.

Az Opten adatai alapján 20 szegedi pékségből 11-et az elmúlt két évben alapítottak. Ezek közül hétnek külföldi a tulajdonosa.