41 milliárdért megvettük a Főgázt

157631143
2014.04.15. 09:23

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2014. április 14-én kifizette a Főgáz Zrt. kisebbségi részvénycsomagjának szerződésben rögzített 41 milliárd forintos vételárát az RWE részére. A hatósági jóváhagyásokat követően a fővárosi gáztársaság 49,83 százalékos részvény-adásvételi tranzakciója lezárult.

A finanszírozáshoz szükséges forrásokat az MNV Zrt. bocsátotta az MVM Zrt. rendelkezésére. A Főgáz Zrt. új igazgatóságai tagjává nevezték ki Dr. Laczó Sándort, Králik Gábort és Dr. Cseh Tamást, míg a felügyelőbizottság új tagjává választották Kóbor Györgyöt és Kiss Csabát.

Az MVM Zrt. közgyűlésének korábbi döntése értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint az MVM Zrt. legnagyobb tulajdonosa, a magyar állam képviseletében 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújtott a tranzakció teljes körű finanszírozásához, amelyet az év folyamán tulajdonosi tőkeemelésből refinanszíroznak.

A több mint 1000 főt foglalkoztató cégcsoport mintegy 820 ezer fogyasztót lát el az 5800 kilométernyi jó állapotú, rendszeresen karbantartott gázhálózatán keresztül. A társaság tavaly közel 2 milliárd köbméter gázt értékesített egyetemes szolgáltatói és szabadpiaci tevékenysége keretében. A Főgáz többéves országos szabadpiaci tevékenységével a magyar földgázpiac meghatározó szereplője.