Korrupciós vád a GlaxoSmithKline ellen Irakban

2014.04.15. 16:11

A GlaxoSmithKline (GSK) ellen már folyik egy korrupciós vizsgálat Kínában, de most a közel-keleti országban is eljárás kezdeményeztek a brit gyógyszeripari óriás ellen.

A vádak szerint a vállalat állami alkalmazásban álló fizikusokat és gyógyszerészeket bérelt fel, hogy segítsenek felpörgetni termékei eladásait – írja az Arabianbusiness.com. „Mindenben segítünk a hatóságoknak. A vállalat zéró toleranciával tekint az etikátlanul vagy törvénytelenül eljáró alkalmazottakkal szemben” – nyilatkozta a vállalat szóvivője.

A nyomozás már megkezdődött. A GSK kevesebb mint 60 embert foglalkoztat Irakban, így a gyanúsítottak köre nem nagy, tette hozzá a szóvivő.

A brit vállalat ellen tavaly június óta Kínában is eljárás folyik, az ottani vádak szerint több mint 480 millió dollárt osztottak szét orvosok és hivatalos személyek között, hogy azok a vállalat gyógyszereinek használatát javasolják a betegeknek. A távol-keleti országban 7000 főt foglalkoztató vállalat helyi részlegének teljesítményén meglátszik a botrány.

Az iraki fejleményekről először a Wall Street Journal számolt be, amely bennfentes emailekből értesült az ügyről. A GSK nehézségekkel küzd a fejlődő országokban, ahol a sokszor zavaros egészségügyi rendszerekben nehéz egy-egy gyógyszernek kitaposni az utat. A vállalat a múlt héten jelentette be, hogy 216 millió dollárt kíván befektetni az afrikai földrészen.