Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az OTP kivonul a Krím félszigetről

2014.04.16. 19:07 Módosítva: 2014.04.16. 19:07

A további banki működés ellehetetlenülése miatt az OTP Bank április 18-ától beszünteti működését a Krímben, jelentette be az OTP közleményében. A fennálló jogi bizonytalansággal, és számos olyan, a krími pénzügyi rendszer működésére vonatkozó orosz törvény életbe lépésével indokolták a döntést, amelyek alkalmazása ellentétes a mostani ukrán szabályozással.

„Az OTP Bank az utolsó pillanatig mindent elkövetett annak érdekében, hogy teljes körű szolgáltatásokat biztosítson ügyfeleinek a Krímben. A bank, ahogy eddig, úgy a jövőben is a Krím-félszigeten lévő ügyfeleivel szemben minden kötelezettségének eleget tesz, ezen ügyfelek kiszolgálása a kontinentális Ukrajna területén található többi fiókjában folytatódik" – mondta Hák-Kovács Tamás, a bank vezérigazgatója.

Az OTP Bank ukrán leánybankja nem az egyetlen pénzintézet, amely ilyen döntést hozott.

A Forbes értesülései szerint elsőként a Krímben legkiterjedtebb fiókhálózattal rendelkező Privatbank függesztette fel tevékenységét a félszigeten a február végén kezdődött orosz megszállás első napjaiban. Április 14-én pedig az Alfa Bank jelentette be működésének beszüntetését a Krímben. Az Universal Bank is szerdán jelentette be, hogy április 17-vel beszünteti működését a Krímben.

A bankok mellett a német posta jelentette be, hogy nem vállal levélkézbesítést Krímbe, és a McDonald's is jelezte, hogy bizonytalan időre felfüggeszti a krími éttermeiben a kiszolgálását.