Érdemes most lakást venni?

2014.04.17. 07:15

A jelek szerint élénkülni kezdett a lakáspiac. Messze nincs még a válság előtti pörgéshez képest, de talán nem is szeretnénk, hogy újra abba a túlfűtött állapotba kerüljön a rendszer, ami után már csak esés jöhet – írja elemzésében a Bankráció. Jó időben vágnak bele, akik most döntenek a lakásvásárlás mellett? Mi jellemzi a mostani lakásvásárlókat? Miből, hol és mennyiért veszik meg ingatlanjaikat?

Miből vásárolnak ma ingatlant?

Rendkívül óvatosak a mai lakásvásárlók. A statisztikák alapján a készpénzes vevők aránya még mindig 90 százalék körüli. De azt is látni lehet, hogy az elmúlt évben egyre többen kérnek az önerő mellé valamilyen hitelt, hogy nagyobb lakást, értékesebb ingatlant vásároljanak maguknak vagy azért, hogy kisebb önerővel is költözni tudjanak.

Az Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint idén februárban másfélszer akkora összegben folyósítottak lakáshitelt a bankok, mint egy évvel korábban. Ebben ugyan részben benne lehet, hogy sokan felismerték azt, hogy a mostani olcsóbb hitelekkel érdemes kiváltani a végtörlesztéskor vagy még azelőtt felvett kedvezőtlen konstrukciókat, de mindenképp javuló tendenciát mutatnak a számok.

bankráció1.png

Kérdés, hogy kitart-e ez a trend a következő időszakban és a februárt követő adatok is jobbak lesznek-e az előző évi értékeknél. Ez azért is nagyon fontos, mert a megtakarításból vásárlók számának növekedése semmiképp sem tudja hajtani a piacot, sokkal jelentősebb lehet azoknak az aránya, akik már több éve arra várnak, hogy végre költözzenek.

A feltételek adottak, hiszen a lakásárak a padlón vannak és a hitelek is olcsóak. A legnagyobb veszélyt jelentő kamatkockázatot is viszonylag könnyű kezelni a kamattámogatott hiteleknek köszönhetően.

Mit vesznek, mit keresnek?

Vannak tehát fellendülésre mutató jelek. De milyen ingatlanok lehetnek egyre inkább kelendőbbek? Az Otthontérkép nemrég megjelent keresési eredményekre alapozó elemzéséből jól látszik, hogy leginkább a 10 millió forint körüli ingatlanokat keresik a vásárlók.

bankráció2.png

Nemcsak az árszegmensek eloszlásán látszik a piac koncentráltsága, hanem a területi képen is. A legtöbben a budai 11. kerületben és a pesti belvárosban keresnek lakást.

Ha hitel kell, akkor milyen?

A márciusi közel 70 ezer körüli kalkulációból jól látszik, hogy a BankRáció hitelkalkulátorát használók túlnyomó többsége használt lakást keres. Csak az lehet meglepő igazából, hogy mennyire kevesen számolnak a támogatott lakáshitelekkel. Egyedül az új lakást vásárlók kalkulálnak nagyobb arányban a támogatott hitelekkel mint a piaciakkal.

bankráció3.png

Ennek oka lehet az is, hogy az átlagos hitelösszeget vizsgálva kiderül, hogy a használt lakást keresők lényegesen kisebb összeget igényelnének a bankjuktól. Új lakás vásárlására közel 10,9 millió forint hitelre van szükségük átlagosan a BankRáció.hu felhasználóinak, míg használt lakás esetén ez csak 7,8 millió.

A kamattámogatott hiteleket kereső felhasználók lényegesen óvatosabbak. Használt lakás esetén 5,8 millió forintos átlagos hitelt keresnek, míg új lakás esetén 7 millió forintot szeretnének felvenni a banktól.

bankráció4.png

A számokból egy dolog világosan látszik. Ha be akarnak a avatkozni a lakáspiac élénkítésébe, akkor azoknak a helyzetét érdemesebb javítani, akik használt ingatlant keresnek és nincs megfelelő megtakarításuk, hogy belevágjanak egy nagyobb hitel felvételébe. Pont erre lehet alkalmas a félszocpol.