A hongkongi jegybankelnök keres a legjobban

2014.04.18. 11:18

Európai és amerikai kollégái fizetésének sokszorosát teszi zsebre a hongkongi központi bank elnöke, derül ki a legfrissebb statisztikákból. A Kína különleges övezetének jegybankjaként üzemelő monetáris hatóság vezetője, Csan Tak-lam 2013-ban 9,97 millió hongkongi dollárt (288 millió forintot) kapott munkájáért, írta az MTI.

Ebből 6 millió hongkongi dollár az alapbér, amihez 2,6 millió bónusz és további jutalmak és juttatások járulnak. Bére csaknem 6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A jegybank vezetője az idén hosszabbított újabb ötéves mandátumra, ennek értelmében pedig alapfizetése jövőre tovább nő, és a 10 millió hongkongi dollárt is meghaladja majd. Az amerikai központi bankként üzemelő Federal Reserves (Fed) elnöke, Janet Yellen hongkongi kollégája fizetésének alig hatodát kapja, jövedelme 201 700 amerikai dollár (45 millió forint).

Csan Tak-lam jövedelme az Európai Központi Bank (ECB) elnöke, Mario Draghi 518 264 dolláros fizetésének is több mint kétszerese. A magyar jegybankelnök átszámolva évi nettó 81 ezer dolláros fizetésének pedig tizenhatszorosa. A világon egyetlen jegybankár mondhatja el magáról, hogy Csan Tak-lamnál is többet keresett, ez pedig elődje, Joseph Jam Csi-kvong, aki 2008-ban csaknem 12 millió hongkongi dollárt kapott. A statisztikák szerint a hongkongi monetáris hatóság többi vezetője sem panaszkodhat fizetésére: a legfelsőbb három vezető átlagban 8,2 millió hongkongi dollárt keres évente, a 14 főigazgató bére 4,8 millió hongkongi dollár.