Hiába szórnák az ingyenhitelt Matolcsyék

2014.04.22. 08:15

Hiába lazított a jegybank a feltételeken, még mindig nehezen fogy a növekedési hitel – írja a Világgazdaság. A bankok szerint az uniós pályázatok kiírására várnak a cégek, de az is nehezíti a kihelyezéseket, hogy hitelkiváltásra alig lehet adni az olcsó forrásból.

Eddig 100 milliárd a második szakaszban

Bár már több mint féléve elindult a növekedési hitelprogram (NHP) második szakasza, még mindig nagyon kevés hitelt helyeztek ki ennek keretében a bankok. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a hitelprogram két szakaszában „több mint 800 milliárd forint hitelkihelyezés történt”, ebből azonban az első szakasz elvitt 701 milliárdot, vagyis a másodikban még mindig csak körülbelül 100 milliárd forintot sikerült folyósítani.

Pedig azóta sokat lazítottak a feltételeken.

  • Egyértelműen kiterjesztették a programot az őstermelőkre és az üzleti célú ingatlanfejlesztésekre,
  • az ügyfelenként felvehető maximális összeget 3 milliárdról 10 milliárd forintra emelték,
  • bevonták a finanszírozásba a lízingcégeket.

Nemsokára pedig újabb enyhítések lépnek életbe:

  • A forgóeszközhitelek maximális futamidejét egy évről háromra emelik.
  • Engedélyezik majd a kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozását is azokban az esetekben, ha az nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik.
  • Júniustól a faktoringot is beveszik a programba, és a beruházási hitelek lehívásának végső határidejét is kitolták fél évvel.

A program népszerűsítésére is bőven fordíthat pénzt az MNB, az NHP pénzügyi keretének 0,3 százalékát, vagyis akár 6 milliárd forintot is elkölthet erre.

Kevés az ingyenhitel

A bankok közül viszonylag kevés árult el konkrét adatokat a Világgazdaságnak arról, hol tart a második szakaszban a kölcsönök folyósítása. A K&H 26 milliárd forintnyi szerződést között közel 400 ügyféllel, a Budapest Banknál 20 milliárd forintra kötöttek szerződést, amiből 10 milliárdot folyósítottak, az Ersténél viszont még csak 5 milliárd forintot hagytak jóvá. Az OTP nem árul el adatot a folyósított volumenről, de a szerződések száma megközelíti náluk az 500-at.

Hogy mennyi hitel helyezhető ki az elvileg akár 2 ezer milliárd forintos keretösszegű programban, arról is elég vegyesek a szakértők becslései. A legoptimistábban a K&H-nál látják a helyzetet, szerintük akár 800 milliárd forintot is folyósíthat a bankszektor az idén, a Budapest Bank szerint nagyjából az első szakasznak megfelelő, vagyis 700 milliárd forintnyi összeg helyezhető ki. Az MKB-nál már csak 500-600 milliárd forintos kihelyezésre számítanak, viszont, Kálmán László, az Erste kis- és középvállalati igazgatója viszont csak 300 milliárdos volument jósol, amiből ők 15 milliárdot helyezhetnek ki.

A növekedést akadályozó tényezők között több hitelintézet – UniCredit, Citi, OTP – is említette a hitelkiváltások korlátozását, az NHP második szakaszában csak a források tizede használható fel így. „Ha nagyobb teret engednének a kiváltásoknak, az jelentős bővülést adhatna a program számára” – mondja Szabó István, a Citi vállalati üzletágvezetője. Sok cég vár emellett az uniós pályázatok megjelenésére, és a már életbe lépett lazítások hatása sem érzékelhető még teljes mértékben – mondják a bankok.