Másfél évtizede nem voltunk ilyen optimisták

2014.04.23. 08:15 Módosítva: 2014.04.23. 08:15

Áprilisban tovább folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index másfél éve tartó, látványos emelkedése. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint összességében több mint másfél évtizede voltak ilyen kedvezőek a várakozások.

A cégek 1998 nyarán, a fogyasztók 2006 tavaszán voltak utoljára ilyen optimisták. Az üzleti szférán belül áprilisban a kereskedelem kivételével minden ágazat várakozása kedvezőbb lett, különösen az építőipari vállalatoké. Az optimista cégek aránya az építőipar kivételével minden ágazatban meghaladta a pesszimistákét, de az elmaradás már ez utóbbinál sem jelentős. Az ipari bizalmi index áprilisban érzékelhetően emelkedett, de szintje négyéves rekord.

A kereskedelmi bizalmi index áprilisban a februári szintre csökkent. Az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése minimálisan javult, de a készletszintet a márciusinál sokkal magasabbnak minősítették a válaszadók. A szolgáltatói bizalmi index javulását főleg a várható forgalom optimista megítélése magyarázza. A foglalkoztatási szándék az iparban és különösen az építőiparban javult, a kereskedelmi és a szolgáltató cégek körében romlott. Enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési törekvés a kereskedelem kivételével minden ágazatban kissé erősödött. Az építőiparban hosszú idő óta először fordult elő, hogy az áremelést tervező vállalkozások aránya – ha kismértékben is, de – meghaladta az árcsökkenést tervezőkét. A fogyasztók inflációs várakozása viszont kissé tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult. A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban csak minimálisan emelkedett, de szintje így is nyolcéves csúcs.