Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Megabefektetést kapott a tejsavalapú kompozit

2014.04.23. 16:11

Jó időzítéssel, a Föld napja után jelentette be az AVEC Csoporthoz tartozó Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., hogy 420 millió forintot fektet be a tejsavalapú kompozitokat gyártó Meshlin Composites cégbe. A győri vállalat termékeit autók, bútorok és sportszerek gyártása során lehet felhasználni, és egyik legfőbb előnyük, hogy természetes módon lebomlanak. Ugyanez nem mondható el a most széles körben használt üvegszálas és szénszálas alapanyagokról, amelyek súlyos környezetvédelmi, újrahasznosítási problémát jelentenek majd.

Keményítőből sílécet

A Meshlin biokompozitjának egyik lényeges alkotóeleme a tejsav, amit keményítőből állítanak elő. Politejsavakat csak pár éve gyártanak nagyobb mennyiségben, és eddig főleg csomagolóanyagként, valamint egészségügyi termékekben alkalmazták; utóbbi esetben azért, mert az anyag lebomlik a testben – mondta el az Indexnek Csiszár András, a Meshlin vezérigazgatója. Csak néhány jelentősebb beszállító van, az Egyesült Államokban, Kínában és Németországban.

Tervező: Nagyapáti Zoltán
Tervező: Nagyapáti Zoltán

A járműgyártásba nehéz bejutni, de a sportszerek és a bútorok gyártói rugalmasabbak az alapanyagokat illetően – tette hozzá Csiszár. Attól pedig nem kell tartani, hogy a biokompozit síléc elfogy a talpunk alól, mire a lejtő aljára érünk, mert az anyag lebomlásához megfelelő feltételeket kell biztosítani. A kerti komposztban is előforduló mikrobák 50-60 Celsius-fokos hőmérsékleten tudják könnyedén lebontani a biokompozitot, aminek körülbelül fél év után nyoma sem marad.

Könnyen formálható 

A nem lebomló, hasonló struktúrájú anyagokhoz hasonlítva a tejsavalapú biokompozit az árát tekintve középutas megoldás: az üvegszálnál valamivel drágább, a karbonnál és a kevlárnál olcsóbb.

Képernyőfotó 2014-04-23 - 17.35.16.png

Hogy terhelhetőségét, felhasználási módjait demonstrálja, a Meshlin készít biokompozit kerékpárt és snowboardot is, de a cég nem akar ezekből saját terméket piacra dobni, megmarad az alapanyag gyártásánál. A full biokompozit további sajátossága, hogy a textúrája lehetővé teszi a fény áteresztését.

A befektetés összegét két részletben hívják majd le, 5 évre szól, és az  elsődleges cél a fejlesztési, gyártási és kereskedelmi kapacitások bővítése. Úgy akarják felszerelni a gyártóüzemüket, hogy nagyobb megrendeléseket is teljesíteni tudjanak. Ezenkívül létszámot is bővítenek, a  tervek szerint a jelenlegi 15 főről nagyjából 60-ra növelik szakemberállományt.