Külföldieket szorít ki az MNB

2014.04.24. 09:49

Bátrat húzott az Magyar Nemzeti Bank: a külföldi székhelyű bankok augusztustól kiszorulnak az MNB kéthetes papírjának tulajonosai közül. Az MNB emellett egy sor másik intézkedést is bejelentett, amelyek célja, hogy a magyar bankokat állampapírok vásárlására ösztönözze, és a devizatarték csökkentésével kiváltsa a külföldi devizaadósságot.

Ezt egy csütörtöki háttérbeszélgetésen jelentették be. A jegybank vezetői kifejetették, ez azért jó ötlet, mert így az államadósságot nagyobb mértékben finanszírozzák majd belső forrásokból, így csökken a bruttó külső adósság, kisebb lesz a külső refinanszírozási igény, és mérséklődik a külföldi megújítási kockázat. Ráadásul csökkenni fog a jegybank mérlege is; mindez az MNB szerint nemzetgazdasági szinten több 10 milliárd forintos megtakarítást jelenthet.

A jegybank kéthetes kötvényállománya jelenleg 5400 milliárd forintot tesz ki. Ennek kamata az alapkamat, amivel a jegybank a legnagyobb hatást gyakorolja a gazdaságra. A most elfogadott lépések értelmében ez az állomány augusztustól 800 milliárd forinttal apadhat, mivel ekkora része van külföldiek kezében. Kérdés, hogy mi lesz ennek a pénznek a sorsa, az országban marad-e.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A forint a hírre azonnal 2 egységet gyengült az euróval a szemben: a hajnali 307,1 forint után délelőtt már 309 forintnál járt az euró.

    Ezeket lépi az MNB

    1. Bevezetnek egy forint kamatcsere eszközt, amely lehetőséget biztosít a hosszú forinteszközök kamatkockázatának mérséklésére. Az indoklás szerint ezzel az eszközzel is az a cél, hogy a hosszú állampapírok vásárlására ösztönözzék a bankokat.

    2. A jegybanki eszköztár részévé válik egy változó kamatozású hosszú lejáratú fedezett forint hitel, amely a forintlikviditáshoz jutást segítheti.

    3. A jegybanki eszköztár részévé válik egy eszközcsere ügylet, amelynek keretében a partnerkörbe tartozó intézmények hosszú lejáratú forint értékpapírokért cserébe deviza értékpapírokhoz juthatnak, ami a devizalikviditáshoz jutást segítheti.

    4. Augusztus 1-jétől a jegybank irányadó instrumentumának formája megváltozik, a jelenlegi kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú betétté alakul át, amit csak a partnerkör intézményei tarthatnak a jegybanknál. Az MNB-nél elhelyezett betétek továbbra sem tartoznak a jegybank által hitelműveletei során elfogadható fedezetek körébe.