Megveszi a GE az Alstomot?

2014.04.24. 14:41

A General Electric előrehaladott tárgyalásokat folytat a francia vonat és erőműgyártó Alstom megvásárlásáról – foglalja össze a Bloolmberg értesülését a napi.hu. Ha megvalósul az ügylet, az a General Electric eddigi legnagyobb akvizíciója lehet.

Várhatóan a jövő héten jelentik be, hogy a General Electric (GE) mintegy 13 milliárd dollárért megvásárolja a francia Alstom SA-t - értesült a Bloomberg a tranzakcióhoz közelálló, magáét megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva. A hírre a ma reggeli kereskedésben 18 százalékkal ugrott meg az Alstom részvények árfolyama a párizsi tőzsdén, innen korrigált, kora délután 13,5 százalékos emelkedést mutatott.

A nagysebességű TGV vonatokat is előállító Alstom megvásárlása egyedülálló tranzakció lehetne, viszonylag ritkán történt meg eddig ugyanis, hogy egy stratégiai jelentőségű francia nagyvállalatot amerikai vetélytársa tud felvásárolni.

A GE-nél az elmúlt időszakban megfigyelhető volt a változás, a cég tevékenységének hangsúlya egyre inkább a repülőgépmotor gyártás, vasúti szerelvény gyártás és az ipari berendezések előállítása irányába tolódott. Eközben a pénzügyi válság idején az egész cégcsoport működését veszélyeztető pénzügyi üzletág, a Budapest Bankot is tulajdonló GE Capital súlya csökkent.