Németh Lászlóné: Nem lesz további türelmi időszak az autópályadíjaknál

2014.04.24. 08:19

A nemzeti fejlesztési miniszter nem tartja indokoltnak az autópálya matrica lejárta utáni türelmi időszak bevezetését – írja az MTI a csütörtöki Világgazdaságra hivatkozva.

Németh Lászlónét Szilágyi György jobbikos képviselő kérdezte arról írásban, hogy nem látja-e indokoltnak az autópálya díjak esetében az úthasználati jogosultság lejáratát követő türelmi időszak bevezetését. A képviselő példaként a parkolást hozta fel. Szerinte közlekedésbiztonsági szempontból, az esetleges gyorshajtás elkerülése miatt is érdemes lenne megfontolni, hogy a sztrádahasználatnál is egy türelmi időszak után kelljen csak pótdíjat fizetni.

A miniszter szerint a havi matrica - a februárt kivéve – legalább 1-2 nappal hosszabb időre biztosít jogosultságot, így az már most is elég méltányos.

Úgy vélte, hogy egy évesnek nevezett, 13 hónapig használható jogosultság esetén egy 15, vagy 30 perces türelmi idő nem oldaná meg az esetleges gyorshajtás problémáját. A miniszter szerint ráadásul a közvetlenül éjfél utáni pótdíjazások száma igen elenyésző.

Németh Lászlóné arról is beszélt, hogy a legnagyobb számban a heti, 10 napra érvényes jogosultságot értékesítik, ebből tavaly 8,1 milliót adtak el személygépkocsik és motorkerékpárok számára. Az éves, 13 hónapig érvényes jogosultságot 90 százalékban a hazai úthasználók vásárolják meg.