Pezsgőfürdő locsolta a magyart húsvétkor

2014.04.26. 13:17

Több mint három hónapot kellett várni az idei első hosszabb hétvégére, de most két héten belül kettő is volt, illetve lesz: a húsvéti három- után a május elsejei négynapos. A hosszú várakozás meghozta a magyarok utazókedvét: a vidéki wellness- és üdülőszállók mindkét hétvégére zsúfolásig megteltek, megtelnek.

A magas foglaltsághoz az is hozzájárulhat, hogy május 31-ig fel kell használni a 2012-es Szép-kártyán lévő pénzeket – írja az Utazó magazin.

A lap összeállításából kiderül, hogy a húsvétra időzített tavaszi szünet nem kedvezett a vendégforgalomnak, a családbarát szállások közül az alsópáhoki Kolping és a noszvaji Oxigén hotelben is ezt mondták. A Kék Duna Wellnessben azt is megemlítették, hogy a több napra érkező vendégek, már Magyarországon is elvárják a szállodákban az ingyenes programokat, ugyanezt emelték ki a teltházas Hotel Kapitányban is, amely mellett, a sümegi várban most adták át a középkori kiállítóközpontot, ami érezhetően növelte a vendégforgalmat.

A tavalyinál kedvezőbb időjárás, a hamarabb érkező meleg már januártól 10-15 százalékos eredményjavulást hozott az Accent Hotel szállóiba. A büki Greenfieldben és a hévizi Lotus Thermében húsvétra négynapos csomagokat kínáltak, sikeresen: telt házakkal zártak.

A szezon lakmuszpapírjának tartja a húsvéti időszakot a Service4You szállodaüzemeltető ügyvezető igazgatója, Klemm Balázs: ilyenkor derül ki, mire számíthat a szakma az adott évben. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik: náluk mindenhol telt ház volt. Szerinte is befolyásolta az utazási kedvet, hogy már csak alig több mint egy hónap van a Szép-kártyák 2012-es keretének lenullázásra

A Danubius Hotelsnél a külföldieknek köszönhetően Budapesten is 70-80 százalékos volt az átlagos kihasználtság, de a wellness-szállóikban telt házat regisztráltak. Vidéken döntően a magyaroknak köszönhetően volt szintén száz százalékos a foglaltság. A lánc a jó idő miatt a szokásosnál két héttel korábban megnyitotta a balatonfüredi Marina szállodát.

A Novotel Budapest Danube-ben az április és a május is kiemelkedő foglaltságot hozott. Kollin Gergely igazgató szerint az ünnep azért is jól jött, mert az előtte tartott nemzetközi rendezvények résztvevői közül többen meghosszabbították az itt tartózkodásukat. A Continental Hotel Budapestben egész évben 80 százalékos, vagy azon felüli a foglaltság. Géher Zoltán, vezérigazgató szerint nem az a fő kérdés mikor telik meg a ház, hanem az, hogy milyen áron.

A vidéki városi hoteleknek még nagyobb kihívást jelent az ünnepi időszak: Budea Ildikó a szegedi Art Hotel igazgatója szerint a városi szállodák számára kulcskérdés, hogy a szálloda mellett az egész térség vonzó legyen a vendégek körében

A lap szerint a Szép-kártyák kibocsátói közül az MKB-nál azt tapasztalják, hogy döntően Budapesten és a Balatonnál használjuk fel a kártya által nyújtott kedvezményeket. Míg a budapesti felhasználás jelentős hányada az étkezéshez kötődik, a nyáron meglóduló költések döntő része szállásfoglaláshoz kötődik. 2013 végén a mintegy 900 ezer kártyabirtokos alszámláin becslések szerint még nagyjából 5 milliárd 2012-ben feltöltött forint maradt, de például az MKB-nál egyértelműen látszik, hogy ügyfeleik gyakorlatilag teljesen lehasználják a keretet, jelenleg már csak az eredeti 2012-es összeg alig 5 százaléka vár elköltésre.