Csepreghy: Csak nem küldhetünk számlát

2014.04.28. 16:14

Az unió után a Miniszterelnökség részéről Csepreghy Nándor helyettes államtitkár is cáfolta, hogy befagyasztották volna az uniós pénzeinket. Szerinte az nem számít befagyasztásnak, hogy "megkértek minket", hogy a legújabb vitás kérdés lezárásig ne küldjünk számlát az uniónak, mert nem fogják kifizetni.  Csepreghy szerint az lenne a befagyasztás, ha elküldenénk a számlákat, és úgy nem fizetnék ki. 

Ténylegesen nem álltak le az uniós kifizetések, mivel az április 15. előtt keletkezett idei számlákat még kifizeti az EU a napokban. Ugyanakkor az azután keletkezetteket addig nem fogják, amíg megnyugtató választ nem kapnak a mostani legújabb központosítási problémák  (ld. keretes írásunkat) miatti aggályaikra. Erre nagyjából lesz 2 hónapunk, azaz június végég eldől, hogy kapunk-e újabb bírságot vagy bukunk-e pénzeket. 

Mi a pontos probléma?

Április 15-től azonban a kormány felszámolta a korábban az NFÜ felügyelete alatt működő úgynevezett közreműködő szervezeteket. Ezek eddig formailag önálló cégek voltak, nonprofit kft. vagy éppen zrt. formában működtek, az NFÜ felügyelete alatt. Ezek felügyelték a konkrét pályázatok útját: ellenőrizték a számlákat, az elvégzett munkát, igazolták a teljesítéseket.Olyanokra érdemes gondolni, mint a MAG Zrt. vagy mondjuk a VÁTI Nonprofit Kft.

Amikor viszont április közepén ezeket is beolvasztották a minisztériumokba, akkor Brüsszelből megírták, hogy ez már nem fér bele, és további ellenőrzések jönnek. A pénze elosztásáért aggódó EU-val ugyanis bármilyen szervezeti átalakításnál egyeztetni kell, korábban nem véletlenül mondta el rendre Lázár, hogy Brüsszellel is jóváhagyattak mindent. Úgy tűnik ezt most nem sikerült tökéletesen.

Az esedékes 2 hónapban mintegy 300-350 milliárd forintot kéne kifizetni a tervek szerint, a legrövidebb távon ennyi forog most kockán. Annyi szerencséje van a kormánynak, hogy az uniótól a kifizetéseket egyébként is nagyjából 3 havonta, csomagban kapjuk meg, tehát extra veszteség nem kell, hogy keletkezzen az új ellenőrzés miatt.

Csepreghy mindenkit megnyugtatott, hogy vállalatok, egyéb szervezetek felé történő kifizetésekben csúszás nem lesz. Legfőképp, mivel ezt költségvetés a normál üzletmente szerint is előfinanszírozza, másrészt van bőven pénzük, több hónapot  is elő tudnak finanszírozni, ha netán nehezebben sikerülne zöld ágra vergődni az unióval.