Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Jó üzlet az ingatlan

2014.04.29. 11:12

A jegybanki kamat és az állampapírhozamok csökkenése miatt nő az ingatlanok relatív jövedelmezősége, ez a helyzet várhatóan hosszabb távon is fennmarad, mondta Akar László, a GKI-Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a napi.hu konferenciáján kedden Budapesten.

Azt mondta, Magyarországon az ingatlanok hozama átlagosan 5,83 százalékosra tehető, míg a 10 éves állampapírok hozama 5,42 százalék, a 3 éveseké pedig 4,57 százalék. Az ingatlanbefektetések magyarországi jövedelmezőségét Akar László párhuzamba állította a németországival, ahol az állampapír hozam 1,5 százalék, míg az ingatlanoké ennek a duplája.

A 2008 óta tartó válság ingatlanpiaci hatásait elemezve a GKI szakértője hangsúlyozta, el kell felejteni azt a korábbi helyzetet, amikor a bérleti díjból törleszteni lehet a fejlesztési hitelt. A bankok ugyanis óvatosabban hiteleznek, jelentős saját erőt követelnek az ingatlanfejlesztőktől és az ingatlanhitel kamata jóval magasabb, mint a jegybanki alapkamat. Ráadásul a bankok szemében felértékelődtek a biztosítékok is - sorolta Akar László.

A lakásárak Európában 2008 közepétől a múlt év végéig 6,5 százalékkal csökkentek. Az átlag mögött azonban nagyok a különbségek: Németországban, Finnországban és Svédországban ugyanebben az időszakban 10 százalékos áremelkedés volt, ugyanakkor Írországban és Spanyolországban az áresés a 30 százalékot is elérte. A magyar lakáspiacon 18 százalékos volt az áresés. A nehezen éledő magyar ingatlanpiacot nem csak a lanyha hitelezés, hanem a gyenge kereslet-kínálat is befolyásolja.

Jelenleg a fizetésképtelen adósok 120 ezer lakása van a hitelintézetek tulajdonában, kérdés, hogy mi lesz ezek sorsa. Vélhetően a bankoknak sem érdekük, hogy ezeket gyorsan a piacra zúdítsák - mondta Akar László. A GKI 1,5 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál erre és a következő évre, de a GDP emelkedését a gép- és autóipari szigetek adják. Biztos munkahely nélkül pedig nem döntenek lakásvásárlás mellett a családok. Elképzelhető, hogy a külföldön dolgozó magyarok a megtakarításaikból lakást vesznek itthon - tette hozzá.

Végül a GKI legutóbbi - áprilisi - ingatlan indexét ismertetve a vezérigazgató elmondta, a budapesti index 8 ponttal 106 pontra, míg az országos 7 ponttal 103-ra emelkedett az utóbbi fél évben. A növekedést szerinte nem indokolják a fundamentumok, feltehetően a választások idején mindig jelentkező optimizmus jelentkezett a megkérdezettek véleményében is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!