Későbbre halasztották a Mol-INA-tárgyalást

2014.04.29. 09:52

Egy későbbi időpontra halasztották az április 29-ére kitűzött találkozót a horvát kormány és a Mol illetékesei - értesült egy, a horvát tárgyalóküldöttséghez közelálló forrástól a Hina hírügynökség.

A forrás arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a horvát kormány által javasolt újabb időpontról nem született megállapodás, de a tárgyalások "az elkövetkező hetekben" folytatódni fognak. A horvátok és a Mol között tavaly szeptember óta már három tárgyalási fordulóra került sor a vitás kérdések rendezésére, írta a portfolio.hu.

Egy nappal a harmadik tárgyalási forduló után az idén január 16-án a horvát kormány az ENSZ Genfben működő nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságához (UNCITRAL) fordult, hogy nyilvánítsák semmissé azt a 2009-es megállapodást, amellyel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. A Mol pedig kilátásba helyezte, hogy legalább kétmilliárd kuna kártérítésre perli be Horvátországot, mivel nem teljesítette a 2009-es szerződésben a gázüzletágra, a beruházásokra, a fejlesztésekre és a kiskereskedelmi piacra, valamint az INA üzleti teljesítményének javítására vonatkozó megállapodásokat.

Az éves rendes közgyűlésen Molnár József, a MOL vezérigazgatója jelezte, a következő tárgyalás időpontjáról folynak az egyeztetések, ennek várható időpontja pedig elmondása szerint május első hetére eshet. Hernádi Zsolt azt mondta, ha a tárgyalások nem a kívánt sebességgel haladnak, sor kerülhet az INA eladására.