Letett a kivonulásról a Raiffeisen

2014.04.29. 10:06

"A Raiffeisen International komolyan fontolóra vette, hogy megválik a magyarországi leánybanktól, alapos elemzéseket követően azonban kiderült, hogy az eladás – legalábbis az adott feltételek mellett – nem hozná meg a remélt előnyöket, így ez az opció lekerült a napirendről" - mondta Herbert Stepic, a Raiffeisen International  volt elnök-vezérigazgatója az alapblognak adott interjújában.

Szerinte Orbán Viktor folytatja az eddigi gazdaságpolitikát, amelynek lényege a visszaállamosítás minden lényeges gazdasági területen. Ennek nyomán még kevésbé lesz barátságos a klíma a külföldi befektetők, társaságok körül. Az államosításos modell hozhat ugyan rövid távú politikai előnyöket, de hosszú távra szóló, valós gazdasági sikert nem. A közép-európai országoknak a magyar modell ellenkezőjét érdemes folytatniuk.

Arra a kérdésre, hogy a Raiffesien kivonulhat-e Oroszországból, Ukrajnából, Stepic nem szeretett volna érdemben felelni. Azt mondta, Ukrajna geopolitikai jelentősége óriási, és az Európai Uniónak már 2002-ben, az úgynevezett Narancsos Forradalom idején komoly támogatást kellett volna nyújtania az országnak. A nyugat-európai országok a többi volt szovjet tagállammal – a Keleti Partnerségnek nevezett csoporttal – sem kezelték megfelelő komolysággal a kapcsolatot. A legsúlyosabb hiba szerinte az volt, hogy Oroszországot a Nyugat egyszerűen kizárta a Keleti Partnerség csoportból. Ezáltal roppant módon felerősítette Putyin és általában az oroszok mélységes bizalmatlanságát.

"A magam részéről abszolút ellenzem a szankciókat. Ezek gazdasági háborúhoz fognak vezetni. Olyan háború ez, amelyet képtelenség megnyerni. Mindkét oldal csak vesztes lehet. Az uniós államok az orosz gáz- és nyersolaj legfőbb importőrei, uniós szinten 2012-ben ötven százalékos volt az orosz importtól való függés aránya. Rövid távon ezen a függésen nem lehet változtatni. Olyan kulcsgazdaságok, mint Németország óriási károkat szenvednének. És mindeközben Ukrajna szerény színvonalú technológiáját, termékeit senki más nem vásárolja Oroszországon kívül. Ha ez sincs a számára, akkor tovább súlyosbodik a helyzet" - mondta.