Százmilliókat csaltak hamis szakvéleményekkel

2014.04.30. 16:23

A NAV szerint egy tucatnyi baranyai gyanúsított működött közre munkavállalók után járó, több mint 800 millió forint állami támogatás jogosulatlan felvételében - írja az MTI.

622 hamis súlyos rokkantigazolás

Az ügyben tíz baranyai székhelyű cég és egy egyéni vállalkozó érintett, a pénzt 622 dolgozó megváltozott munkaképességét igazoló hamis orvosi szakvélemények alapján szerezték meg.

A pénzügyi nyomozóknak egy korábbi ügy kapcsán tűnt fel, hogy Komlón és környékén jelentősen megnőtt az olyan dolgozók száma, akiknek alkalmazói megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához kapcsolódó állami támogatást vettek igénybe.

Kiderült, hogy a támogatás alapjául szolgáló, úgynevezett hétpontos igazolásokat mindig ugyanaz az orvos állította ki, ezért az általa készített dokumentumokat a munkaügyi központ később már nem fogadta el, a nyomozók pedig vádemelési javaslatot tettek.

Szereztek más csaló orvosokat

Ezután újabb gyanú merült fel, hogy a korábbi visszaélésben érintett cégek és vállalkozók egy része másik két orvost vont be az  üzletbe, pénzért új igazolásokat szereztek be tőlük, majd használtak fel súlyos munkaképesség-csökkenést elszenvedett munkavállalók alkalmazásával járó támogatás jogosulatlan megszerzéséhez.n.

Az ügyben tizenkét gyanúsítottat hallgattak ki, köztük azt a helyi orvost, aki a 622 hamis szakvéleményt kiállította. A bűncselekmény érintettjei ellen üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt javasolnak vádemelést.