Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Eddig hatmilliárdot legalizált az állami pénzmosoda

2014.05.05. 07:14

Már több mint hatmilliárd forintnyi összeget legalizáltak három hónap alatt Magyarországon a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ) segítségével, írta a Népszava.

Tavaly december óta van lehetőség arra, hogy ha valaki legalább ötmillió forintért vásárol államkötvényt, és öt évig nem nyúl hozzá, akkor az adóhatóság nem firtatja a pénz eredetét és csak a tőke után kell adót fizetni. Az Országgyűlés 2013-ban fogadta el ezt a törvényt.

A három banknál elérhető SMSZ-re ötmillió forintnál nagyobb összeget lehet befizetni, amiből a bank állampapírokat vásárol. A NAV a bankoktól csak összesített – a számlatulajdonos azonosítása nélküli – adatokat kap.

A sajtóban az “adócsalás legalizálásaként” terjedt el az SMSZ, és ennek a kormány sem nagyon mondott ellent: a törvény indoklásában is arról beszélnek, hogy "a külföldre vitt vagyonok hazahozatalának fontos szerepe lett a magyar deviza államadósság leépítésében".

Az első negyedéves számok adatai szerint az SMSZ három hónapos működése alatt 74 számlán összesen 6,185 milliárd forint gyűlt össze, így az egy számlára érkezett összeg átlagosan 85 millió forintot tesz ki, írta a lap.