EU: Nőhet idén az államadósság

2014.05.05. 11:37

Az Európai Bizottság hétfői előrejelzése szerint az EU-ban folytatódik a gazdasági fellendülés, és Magyarország helyzete is jobbnak tűnik az előző, téli előrejelzéshez képest. A jelentést itt olvashatja el pdf-ben, ezek pedig a legfontosabb számok:

Magyarország kilátásai az EB 2014-es tavaszi jelentése szerint (változás a 2013 őszihez képest)         
   2013 2014 2015
GDP-növekedés (év/év, százalék) 1,1 (0) 2,3 (+0,2) 2,1 (0)
Költségvetési egyenleg (GDP százalékában) -2,2 (-0,2) -2,9 (-0,1) -2,8 (-0,1)
Államadósság (GDP százalékában) 79,2 (+1,4) 80,3 (+1,2) 79,5 (+0,6)

Mint látható, az Európai Bizottság jövőre picit gyorsabb gazdasági növekedést vár Magyarországtól, mint fél éve, és a költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzésüket is javították. Viszont az államadósság alakulása rosszabb lesz, idén például nőni fog, és 2015-ben is magasabb lesz, mint a tavaly év végi, egyébként kozmetikázott adat.

A számok hasonlóak a kormány egyébként nem túl derűlátó konvergenciaprogramjához, de annál kissé még pesszimistábbak. 2015-ben az EB közel fél százalékkal gyengébb GDP-növekedéssel számol, mint a kormány, és az államadósság sem fog csökkenni Brüsszel szerint, mint ahogy azt az NGM szeretné.

 

A két jóslat különbségeiről majd egy hónap múlva, június 2-án mond véleményt az Európai Bizottság.

A következőket mondja a jelentésben rólunk az EB:

  • Most már a magyar belső kereslet is hozzájárul a növekedéshez, nem csak az export, és ezért kiegyensúlyozottabb a gazdaság.
  • A belső keresletet főleg a kormányzati kiadások 34 százalékos emelkedése hizlalta (a magánszektorban csak 3,1 százalékkal emelkedett a kereslet, a fogyasztás pedig csak 0,2 százalékkal).
  • Idén beindulnak, jövőre viszont visszaesnek a beruházások, az EU-s pénzek osztása miatt.
  • A kockázatok között első helyen a külföldi pénzügyi helyzet romlását emelik ki, ami miatt gyengülhet a forint, és emelkedhetnek a hozamok. Fenyeget még az ukrán válság és a kormány devizahiteles-mentő terve is, ez utóbbi a bankokat sodorhatja nehéz helyzetbe.
  • A költségvetési hiány elcsúszott volna ugyan a tervekhez képest 2013-ban (a GDP-hez képest 0,9 százalékkal), de ezt a kormány bőven ellensúlyozni tudta a tartalékból, a 1,4 százalékával. Ezért lett ilyen jó tavaly a költségvetési hiány.
  • Idén a kamatkiadások csökkenni fognak, ami miatt tartható lehet a 3 százalék alatti hiány, jövőre pedig a szokásos választási év utáni kormányzati kiadáscsökkenés fog segíteni.
  • Kockázat viszont, hogy néhány egyszeri tétel már nem fogja javítani a költségvetést (frekvenciabevételek, EU-s elszámolási kiskapu), és nehéz kiszámítani, hogy a minisztériumok mennyire költekeznek túl, illetve mennyi többletpénz jön az online kasszákból.
  • Az államadósság azért fog nőni, mert a devizában elszámolt része (nagyjából az államadósság 40 százaléka) a forint gyengülése miatt nőni fog.