A cuki lámpa életveszélyes gyerekcsapda

2014.05.06. 15:41

Érdekes közleménnyel állt elő a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, sok hasznos és megdöbbentő információval. A lényeg, hogy a hatóság kilenc fajta éjszakai jelzőfényt vizsgált, de ezek közül egyik sem volt biztonságos. És most jöjjön a közlemény teljes hosszában.

Alaphelyzet:

  • Ha éjszaka felkelünk, nem szeretünk nagy fényt kapcsolni, mert a szemünk hozzászokott a sötéthez, és ilyenkor bántó az erős fény.
  • Ahol viszont nagyon sötét van, de szeretnénk eljutni a lakás egy másik pontjára, ott jó szolgálatot tesz egy éjjeli fény, amely csak egy gyenge fényt ad, pont annyit, hogy eltaláljunk a kívánt helyre, és megtaláljuk, amit keresünk. És nem utolsó sorban elkerülhetjük a bútorok sarkába, lábába való ütközést vagy megbotlást.

Konfliktus:

  • A villamos készülékek, amelyek hálózati feszültségről működnek sok esetben okozhatnak baleseteket, így ennél a termékkörnél is vannak problémás pontok. Ezeket a lámpákat legtöbbször hozzáférhető helyen helyezzük el – pl. egy fali aljzatban –, ezért fontos, hogy a készülék kialakítása ne olyan legyen, hogy azt a gyerekek játékszernek nézzék.
  • Sok ilyen lámpatest formáz kisállatot, mesefigurát, vagy csak nyomatként szerepel rajta, amitől a gyermek számára vonzóvá válik.
  • Másik fontos követelmény, hogy az izzót ne lehessen kicserélni a már hálózatra csatlakoztatott lámpatesten. Ezt a követelményt legegyszerűbben úgy oldják meg, hogy a burát, ami lehetővé teszi az izzóhoz való hozzáférést, csak a hálózatról leválasztott állapotban lehet leszerelni illetve eltávolítani. Ennek ellenére ez a jellemző hibák között van.

Útmutatás:

  • A szinte kizárólag szigetelő anyag burkolatú lámpatesteken, alapkövetelmény, hogy a foglalat és környezetében ne lehessen megérinteni feszültég alatt lévő fém részeket. Vonatkozik ez a burkolat illesztéseire is, amelyeknél szinte láthatatlanul veszélyesen közel kerülhet feszültség alatti rész a megérinthető felülethez.
  • Nem szabad figyelmen kívül hagyni a burkolat megfelelő szilárdságát valamint a lámpatest tömegét, amely káros nyomatékot fejthet ki a csatlakozó aljzatra. Ezeknél a termékeknél a lámpatestből alakítják ki a csatlakozódugót, így a készülék közvetlenül a hálózati csatlakozó aljzatba dugaszolható.
  • Az ilyen csatlakozó dugónak lényeges méreteit és jellemzőit tekintve éppen úgy meg kell felelni az előírásoknak, mint a vezetékre szerelt dugónak. Nem egy készülék izzója E12 menetű és ezért nem csereszabatos (szabványos: E14).