Gyanúsan nagy lábon élt a tolnai nyugdíjas, lecsapott a NAV

2014.05.06. 16:08

Nagy értékű autót és öt lakást is vásárolt az a Tolna megyei nyugdíjas, akinek a jövedelmére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is kíváncsi volt, a vizsgálat eredményeképpen most 35 milliós adókülönbözetet kell befizetnie, írta a Teol.hu.

Egy olyan magánszemély bevételeit vizsgáltak nemrégiben a Tolna megyei adóellenőrök, akinek az utóbbi években csak nyugdíjból származott jövedelme, ezért személyijövedelemadó-bevallást nem is nyújtott be, és megtakarítással sem rendelkezett.

A NAV figyelmét az keltette fel, hogy az említett nyugdíjas egy nagy értékű autót, illetve egy Tolna megyei és négy budapesti lakóingatlant is vásárolt, amelyek együttes vételára 107 millió forint volt. Az ingatlanvásárlások fedezete a nyugdíjas állítása szerint egy hét éve értékesített ház eladási ára volt. Ez az összeg azonban jóval kevesebb, mint a most vett ingatlanok vételára, és annak idején ténylegesen nem is jutott hozzá a pénzhez, mert ebből fizette ki az ingatlant terhelő hitelt.

A gépkocsiról azt nyilatkozta, hogy azt nem ő, hanem egy rokona vásárolta. A rokonnál tartott kapcsolódó ellenőrzés ezt egyértelműen cáfolta. Az adóhivatal munkatársai személyi jövedelemadóban és egészségügyi hozzájárulásban összesen 35 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg, amelyet a nyugdíjasnak be kell fizetnie.