Ezek a világ legnagyobb cégei

2014.05.08. 12:20

Ismét elkészítette a Forbes a világ 2000 legnagyobb nyilvánosan kereskedett vállalatának listáját, melyen 62 ország vállalata szerepel. A listán két magyar vállalat is található: az 1105. helyre a Mol futott be, míg az 1271. helyen holtversenyben egy kínai céggel az OTP található – írja a Portfolio.hu

A lista érdekessége, hogy a dobogón ezúttal csak kínai cégek találhatók, melyre eddig még nem volt példa, sőt az első tíz helyezett 50 százaléka kínai, míg a másik 5 társaság amerikai. Szintén érdekes, hogy a 10 legnagyobb vállalatból 6 a pénzügyi szektorban operál, és bár a technológiai részvények az előző évben igen jól teljesítettek, a legnagyobb, kifejezetten a tech szektorban érdekelt vállalat, az Apple csak a 15. helyet szerezte meg.

Ezek a világ legnagyobb cégei

A cégeket árbevétel, profit, eszközérték és piaci kapitalizáció alapján vizsgálták meg. A 2000 társaság egyesített árbevétele 38 billió dollárra, profitja 3 billió dollárra, eszközértéke 161 billió dollárra, piaci kapitalizációja pedig 44 billió dollárra rúg, melyek egyaránt magasabbak az előző évinél. A 2000 vállalat 90 millió embert foglalkoztat világszerte.

A módszertan

A Forbes első körben a 4 szempont alapján külön-külön megvizsgálta a vállalatokat. Ahhoz, hogy egy adott listára bekerüljön egy társaság át kellett lépnie egy minimumküszöböt: árbevétel soron 4,04 milliárd dollárt, profit soron 250,9 millió dollárt, eszközértékben 8,2 milliárd dollárt míg piaci kapitalizációban 4,86 milliárd dollárt. Továbbá egy vállalatnak legalább egy listára fel kell kerülnie, hogy szerepelhessen a top 2000 vállalat között. A négy lista sorrendje alapján pontokat kapnak a társaságok, majd a különböző listák alapján kapott pontokat összeadva alakul ki a végső sorrend.