Ezermilliárdokba került a német újraegyesítés

2014.05.08. 08:36

Németország újraegyesülése óta eddig már csaknem 2 ezer milliárd eurót (mai áron nagyjából 610 000 000 000 000 forintot ) emésztett fel a a keleti tartományok felzárkóztatása, írja az Inforádió. A drezdai gazdaságkutató intézet munkatársai kimutatták, hogy az összeg jó részét állami forrásokból fedezték, de jelentős mennyiségű pénz folyt be az Európai Unió brüsszeli központjából is. Ennek ellenére, még távolról sem egyenlítődött ki a kelet-nyugati különbség.

A drezdai gazdaságkutató központ tanulmánya szerint 1991, tehát a német újraegyesülés óta minden évben csaknem 15 milliárd eurót fordítottak az egykori NDK fejlesztésére. Ebben jórészt szerepet játszik az is, hogy a keleti tartományok össztermelése távolról sem fedezi a fenntartási költségeket - más szóval a keleti országrész változatlanul támogatásra szorul.

Noha 1990-ben az újraegyesítés kancellárjaként ismert Helmut Kohl még azt hangoztatta, hogy öt éven belül virágzó lesz a gazdaságilag lepusztult Kelet-Németország, ez a remény nem vált be. Bár az egyesüléssel kapcsolatos költségek időközben megközelítik a 2 ezer milliárd eurót, mégis 2005 óta erősen megtorpant a kiegyenlítődés folyamata. A kelet-németek vásárló ereje ma is alig éri el a nyugati országrészben élők fogyasztói szintjének két-harmadát.

Az egykori NDK talpra állításával megbízott berlini államtitkár változatlanul a kormány egyik fő céljának nevezte az életszínvonal teljes kiegyenlítését a két országrész között, ennek ellenére a feladat megvalósítása még elhúzódik. Így nem véletlen, hogy sok fiatal diplomás a nyugati tartományokban próbál szerencsét és ezzel közvetve inkább fékezi a szintek azonosulását célzó hatósági intézkedések sikerét.