Nőtt az export és az import is

2014.05.08. 11:16

Az export 5,1, az import 4,0 százalékkal nőtt az első negyedévben a múlt év azonos időszakához képest, a kereskedelmi mérleg többlete 286 millió euróval, 1,917 milliárd euróra emelkedett, jelentette az előzetes adatok alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – írja az MTI.

Márciusban a kivitel 7,4, a behozatal 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 675 millió euró exporttöbblet az előzetes adatok szerint 34 millió euróval kisebb a tavalyinál. Az euróban számolt export és import növekedési üteme jelentősen felgyorsult a februári 4,8, illetve 3,4 százalékról.

A márciusi kivitel 80, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az európai gazdasági növekedés egyre szilárdabb támaszt nyújt a hazai ipari exportnak, ez a kedvező nyugat-európai konjunktúra húzza felfelé az ipari termelést.

Németh úgy véli, az exportban folyamatos a növekedés, az import a negyedév utolsó hónapjában jelentősen megugrott, ami a kiskereskedelmi forgalom, és a beruházások emelkedésének természetes velejárója. "Mivel most már nem csak az export fogja húzni a magyar gazdaságot, ezért számíthatunk a külkereskedelmi többlet mérséklődésére" - fogalmazott.