Dr. Balsors szerint jön az újabb összeomlás

2014.05.09. 11:23

Ismét összeomlást jósol a rendszerint összeomlást jósoló Nouriel Roubini professzor, akire azután figyelt fel igazán a média, hogy egyik jóslata után valóban beütött a pénzügyi válság.

Dr. Balsors
Dr. Balsors
Fotó: Huszti István

A Dr. Balsorsnak is nevezett professzor most újra negatív hangot ütött meg. A közgazdász szerint a jelenlegi helyzet nagyban hasonlít a pénzügyi válság előtti évekhez, így rövidesen újra jöhet az összeomlás, írja a Marketwatchot idézve a Portfolio.hu.

Bár az utóbbi időben mintha kissé optimistábbá vált volna az örök pesszimistának tartott Nouriel Roubini, a New York University professzora a Fox Business Networknek adott interjúban újra hitelbuborékról beszélt. Roubini szerint bár jelenleg még nem vagyunk az összeomlás kapujában, már úton vagyunk egy újabb válság felé.

Szerinte a Fed irányadó rátája a kamatemelések kezdetét követően is alacsony szinten maradhat, így a forrásszerzés továbbra is olcsó maradhat, ami támogathatja a gazdasági növekedést. Roubini szerint azonban az olcsó pénz újabb kockázatos termékek kialakulásához vezet majd.

Számos dolog már most is óvatosságra intheti a piaci szereplőket, Roubini szerint a jelenlegi helyzet több dologban is hasonló a 2006–2007-es időszakkal: rengeteg gyenge minősítésű kötvényt értékesítenek a vállalatok, illetve az olyan kötvények népszerűsége is növekszik, melyek esetében a kamatfizetést készpénz helyett újabb kötvények kibocsátásával teljesítik. Az újabb válság felé tehát már elindultunk – igaz, még lehet egy, esetleg két év, míg a felszínre buknak a problémák.

Egyébként veszélyt jósolt a napokban Marc Faber befektetési guru is, a CNBC-nek azt mondta, a 2008-as gazdasági világválság csak az előszele lehet egy komolyabb válságnak.