Teréz
1 °C
14 °C

Szívrohamot kapott a Samsung-vezér

2014.05.11. 14:14

Vasárnap kórházba szállították a Samsung Electronics Co. 72 éves elnökét, miután szöuli otthonában szívrohamot kapott. Lee Kun-hee 12,6 milliárd dolláros vagyonával a világ egyik leggazdagabb embere, igaz, a Samsung vezérigazgatói posztjáról még hat éve távoznia kellett sorozatos korrupciós ügyei miatt.

A vállalatvezér állapotát később stabilizálták. A Samsung csebol elnöke még apjától örökölte a vállalat vezetését, és szakértők szerint már hosszú ideje az utódlást készíti elő. Ezt szolgálja a cégnél megkezdett vállalatátalakítási folyamat.

Szétosztja a gyerekek között

A múlt héten a Samsung SDS Co., a cégcsoport egyik nagy IT érdekeltsége bejelentette, hogy egy éven belül tőzsdére viszi részvényeit. Ez arra utalhat, hogy a Samsung-csoportot egy holding irányítása alatt három különböző szervezeti egységbe bontják.

  • Lee Kun-hee elnök egyetlen fia, Jay-yong venné át a Samsung Electronics, valamint a konszern többi elektronikai és pénzügyi érdekeltségének, például a Samsung Life Insurance Co., biztosító társaság irányítását.
  • Az elnök legidősebb lánya, a Shilla szállodaláncot irányító Boo-jin venné át a szálloda üzletág mellett az építőipari és a nehézvegyipari üzletágakat.
  • Az elnök kisebbik lánya, Seo-hyun pedig a divat és a média üzletág vezetését venné át.

Az idén márciusban a Samsung SDI Co., a világ legnagyobb tévéképernyő- és mobiltelefonakkumulátor-gyártója egyesült az elektronikai alkatrészeket és vegyi anyagokat gyártó Cheil Industries Co. vállalattal.

Ezzel együtt a Cheil divat- és textilipari üzletágát átadták a Samsung Everland Inc., a csoport de facto holdingjának az irányítása alá. Seo-hyun tavaly került a Samsung Everland divat üzletágának az élére.