Tönkretehetik a magyar húsipart az oroszok

2014.05.12. 17:01

Komoly problémát okoz az MTI-nek nyilatkozó magyar húsipari cégeknek, hogy május 14-étől átmenetileg megtiltotta termékeik bevitelét Oroszországba az ottani állat- és növényegészségügyi felügyelet, a Roszszelhoznadzor. Többen kifogásolták azt is, hogy az intézkedést az orosz hatóság nem indokolta.

A Roszszelhoznadzor április 30-án közzétett tájékoztatása szerint az állati eredetű termékek magyarországi ellenőrzése eredményeként hozták meg korlátozó döntésüket.

Másnak jó, csak az oroszoknak nem

A Pick Szeged Zrt. oroszországi exportjának megközelítőleg 70 százalékát már a korábbi, az EU minden országára kiterjedő beviteli tilalom is érintette, a mostani intézkedés a maradék 30 százaléknyi, hőkezelt termék kiszállítását akadályozza - válaszolta a Bonafarm Csoport az MTI kérdésére. A Pick az orosz piacok megtartása érdekében az elmúlt hónapokban komoly kereskedelmi és gyártási erőfeszítéseket tett a hőkezelt termék portfóliójának bővítésére. Ennek sikerét is akadályozza az orosz hatóság lépése.

Az exportengedély ideiglenes felfüggesztésének szakmai okait a cég nem ismeri, így egyelőre nem tudják, hogy milyen gondjai lehettek az orosz hatóságnak olyan üzemekkel, amelyek egyébként a rendkívül szigorú japán-, koreai-, és amerikai auditoknak éppúgy megfelelnek, mint a nemzetközi kiskereskedelmi láncok által megkövetelt, mind szigorúbb beszállítói feltételeknek.

A Pápai Hús kivár

A Veszprém megyei vállalkozások közül a Pápai Hús Kft.-t érinti az export felfüggesztése - közölte Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hétfőn. Elmondta: a cég számára nagy gondot jelent az intézkedés, hiszen két jelentős orosz partnerük is van.

A Pápai Hús keresi a megoldást arra, hogy miként lehetne mielőbb ismét exportálni Oroszországba. Hozzátette: a cég kivár - nem kötelezi el magát más partnerek irányába -, hiszen fontosnak tartja a jövőben is az Oroszországgal való együttműködést.

Nem tudják miért nem exportálhatnak

A kisvárdai székhelyű Master Good havonta 150-200 tonna, orosz exportengedélyhez kötött csirkehúst ad el. Így nemcsak a közvetlenül Oroszországba irányuló exportnál okoz a tilalom problémát, hanem olyan esetekben is, amikor a magyar baromfihús további feldolgozásával harmadik országból szállítottak húsipari termékeket Oroszországba - áll a cégcsoport közleményében.

Egyelőre nem kaptak pontos tájékoztatást arról, hogy miért függesztették fel a társaság exportengedélyét, és leszögezték: üzemük az oroszországinál jóval szigorúbb előírásokkal működő vevők és országok által is elfogadott.

Másfél hónapon belül megoldódhat az ügy

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek szombaton azt mondta, hogy a helyzet 1-1,5 hónapon belül normalizálódhat. Az orosz ellenőrök Magyarországon 20 üzemet auditáltak, ebből 14-nél találtak hiányosságot, esetükben ideiglenes intézkedést hoztak - tette hozzá. A hibákat 1-1,5 hónap alatt ki lehet javítani, a magyar auditot ő személyesen, mint országos főállatorvos fogja igazolni az orosz fél számára, és ezt követően az érintett cégek ismét szállíthatnak az orosz piacra - erősítette meg.

Az orosz hatóságnál készek a kérdés megvitatására, hétfőn egyeztetésre várják Kiss Szilárd vidékfejlesztési miniszteri biztost. A korlátozás nem csak magyar cégeket érint, a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a Die Presse című bécsi lapra hivatkozva a múlt héten azt jelentette, hogy Oroszország átmenetileg megszüntette 15 osztrák húsipari és tejipari üzem előtt a bevitel lehetőségét - írta a Vg.hu. Emiatt az osztrák földművelésügyi miniszter ezen a héten kis létszámú delegáció tagjaként különmegbízottat küld Moszkvába.