Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Bizakodóbbak a nálunk lévő multik

2014.05.13. 14:40

Javultak a magyar vállalatok várakozásai, döntően a nálunk működő külföldi nagy cégeké, számolt be az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) konjunktúrajelentéséről az MTI.

Az exportálók bízhatnak a külföldi piacaikban

A GVI konjunktúramutató értéke a tavaly októberi +23 pontról áprilisra +30 pontra nőtt, és ezzel elérte a 2011. áprilisi szintet. A mutató elemei közül az üzleti helyzetre vonatkozó várakozások mutatnak egyértelmű és jelentős javulást, a várható beruházási aktivitás és a rendelésállomány esetében inkább csökkenésre és romlásra számítanak a cégek. A munkaerő-kereslet a versenyszektorban a következő hat hónapban emelkedni fog.

A külső környezet a jelentés szerint kedvező, a német GDP a müncheni Ifo intézet előrejelzései szerint az idén még valamivel 2 százalék alatti ütemben, jövőre már 2 százalékkal nő, az euróövezetben pedig 2014-ben 1, 2015-ben 1,5 százalékos bővülésre lehet számítani. A jelentés szerint világosan látszik, hogy az exportáló vállalatok optimistább várakozásokkal tekintenek a következő fél évre, mint a kizárólag belpiacokra termelő cégek, és a nagyobb vállalatok is jellemzően optimistábbak.

A magyar gazdaságban a konjunktúramutató minden gazdasági ágban emelkedett október óta: ipar +43 pont, kereskedelem +31 pont, egyéb gazdasági szolgáltatás +18 pont, építőipar +22 pont. A GVI konjunktúravizsgálat adatai emelkedő GDP-növekedési ütemet vetítenek előre.

Rosszabb helyzetben a részben hazai cégek, reménykedőbb multik és magyarok

Leginkább pozitív kilátásokat a döntően külföldi tulajdonban lévő vállalkozások fogalmaznak meg (+45 pont), a többségében hazai kézben lévő cégek konjunkturális helyzete a mutató nagymértékű csökkenésének következtében kedvezőtlenebbül alakul (3 pont), a kizárólag magyar tulajdonú vállalatok pedig jóval bizakodóbbak, mint októberben voltak (+26 pont). 

A vállalatok jelenlegi üzleti helyzetüket 2 ponttal kedvezőbben jellemezték az őszi eredményekhez képest, a legkedvezőbb helyzetről az ipari cégek számoltak be (27 pont), míg a legkedvezőtlenebbről az építőipari vállalatok (-7 pont).

A vállalkozások a következő fél évben hosszú stagnálás után a munkaerő-kereslet növekedésére számítanak,utoljára 2011 áprilisában rögzítettek a munkaerő-kereslet emelkedésére utaló eredményeket. Ez legnagyobb részben a tisztán külföldi tulajdonban lévő (jellemzően multinacionális) cégek növekvő munkaerő-keresletének köszönhető, de a kizárólag belföldi kézben lévő is cégek is növekedést jeleztek előre, a kisebb részben külföldi kézben álló vállalatok körében ugyanakkor leépítések várhatóak. A külföldön értékesítő cégek körében nagyobb munkaerő-kereslet várható, mint a belpiacra termelők esetében.

A felmérés során áprilisban több mint 14 000 céget kerestek meg, amelyek közül 2606 válaszolt; Magyarországon ez a legtöbb céget felmérő vállalati konjunktúravizsgálat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?