Deloitte: Válság előtti szinten az optimizmus

2014.05.13. 13:12

Idén tavaszra kelet-közép-európai régióban nagyjából a válság előtt időszakra jellemző szintre javult a befektetői optimizmus, derül ki a Deloitte Magyarország felméréséből – írja az MTI. A felmérést 2003. óta évente kétszer publikálják, és 13 kelet-közép-európai ország befektetőinek megkérdezésével készül. A mostani kutatásból az derül ki, hogy 61 százalékra nőtt azok aránya, akik a gazdasági feltételek javulására számítanak a következő hat hónapban.

A Deloitte szerint a javulás a tartósan alacsony kamat- és inflációs környezet köszönhető, amely bátrabbá teszi a befektetőket nagyobb kockázatok bevállalásával szemben. Emelett az utóbbi években javultak a vállalati mérlegek, amelynek révén az európai vállalati szektor egyre egészségesebb képet mutat. A befektetők - különösen az Egyesült Államokban - egyre vonzóbbnak látják az európai, és azon belül is közép-európai befektetési lehetőségeket.

A gazdasági környezet kedvező megítélése abban is visszaköszön, hogy a következő időszakban a szerződéskötések számának növekedését váró válaszadók aránya tavaly őszhöz képest a duplájára, több mint 62 százalékra nőtt. A válaszadók 27 százaléka szerint a következő hat hónap során könnyebb lesz majd hitelfinanszírozáshoz jutni. Ez az elmúlt három év legnagyobb befektetői bizalmát mutatja a hitelezéssel kapcsolatban.

A Deloitte szerint a közép-európai befektetők számára kimondottan kedvező az időszak, ugyanakkor jelentős különbségek vannak a régión belül. A régió élbolyában Lengyelország és Csehország foglal helyet, Magyarország azonban piaci sajátosságokból adódóan nem tud hozzájuk csatlakozni.

Itthon az államháztartásnak és a magánszektornak is kiadásokat kell csökkentenie. A megtakarítások lassú felhalmozása és a bankszektor gyengébb hitelezési aktivitása miatt nem tudunk többet hitelezni, beruházni vagy fogyasztani. A régió északi országaiban ezzel szemben továbbra is növekvő hitelezésre lehet számítani, ami a fogyasztás és a beruházások érdemi növekedését okozza.