Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Újabb tízmilliárdok: köszöni a Közgép

2014.05.14. 11:33 Módosítva: 2014.05.14. 11:36

Idén sem panaszkodhat az állam kedvenc magyar építőipari cége, a Közgép Zrt., nem szűkölködik új munkákban: többek közt az érdekeltségében lévő Dunántúl Kft. az állami MVM egyik leányvállalatával nettó 11,5 milliárdért villamosíthatja a Mosonszolnok-Csorna-Porpác vasúti szakaszt – írja a Napi.hu.

A Közgép Zrt. és vállalatai idén már több mint 24 milliárd forint értékben nyertek el megrendeléseket konzorciumtársaival együtt. Ezek a következők:

  • A Mosonszolnok-Csorna-Porpác vasútvonal villamosításának tervezését és kivitelezését (87 kilométeren), valamint a biztosítóberendezések távvezérlésének építését a kapcsolódó munkákkal együtt nettó 11,5 milliárd forintért végezheti el a Közgép érdekeltségében lévő Dunántúli Kft. és az MVM Ovit Zrt.
  • Szintén állami partnerrel, a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt.-vel közösen nyert - versenytárs nélkül - a Közgép a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. közbeszerzésén. A bátaapáti radioaktívhulladék-tárolónál tárolókamra és technológiai rendszereik kivitelezését végezhetik el nettó 2,81 milliárd forintért.
  • A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től is új megbízást kapott márciusban a Közgép: a Strabag-MML Kft.-vel együtt korszerűsítheti Győr-Moson-Sopron megye főútjain a közúti hidakat, nettó 1,1 milliárd forintért.
  • Februárban Csongrádban nyert a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás közbeszerzésén a Közgép a kecskeméti Design Kft.-vel konzorciumban. A hulladékgazdálkodási program egyik beruházását valósíthatják meg a társaságok, a kiskunhalas hulladékkezelő központ fejlesztését és egy csarnok építését nettó 1,39 milliárd forintért. A vállalási ár jóval meghaladja a beszerzés előzetesen becsült értékét, a nettó 796 millió forintot.
  • Januárban is hulladékgazdálkodási közbeszerzést nyert a Közgép: a Dél-Balatoni és Sióvölgy nagytérség területén a somi hulladékkezelő-telepet építheti meg a székesfehérvári Duviép 2000 Kft.-vel együtt, nettó 2,64 milliárd forintért.
  • Januárban a Ke-Víz 21 Zrt.-vel közösen nyert a Közgép összesen nettó 4,9 milliárd forint értékű munkát a Kelet-Nyírségi Víziközmű Beruházási Társulástól. Szennyvízcsatornát építhet és szennyvíztisztító telepet korszerűsíthet, illetve építhet Baktalórántháza, Napkor-Apagy-Nyírtét, valamint Ófehértó-Magy térségekben.
  • A Közgép újíthatja fel Vas megyében a 8-as számú főút egy mintegy 12 kilométere szakaszát is, nettó 4,18 milliárd forintért. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzésén tavaly novemberben nyert a cég, ám az eredményről szóló tájékoztató csak idén februárban jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.
  • Szennyvizes projektet nyert a Közgép érdekeltségében lévő Hídépítő Speciál Kft. is az Érd és térsége önkormányzati társulástól. A cég a Duna Aszfalt Kft.-vel közösen a szennyvíztisztító telep tisztított víz nyomócsövének dunai meghosszabbítása építését végzi el nettó 951 millió forintért.
  • A Hídépítő Speciál a Ke-Víz 21 Zrt.-vel, a szolnoki Kötiviép'B Kft.-vel és a francia hátterű Colas-Alterra Zrt.-vel egy nettó 22,8 milliárd forintos vízügyi munkában is részt vesz. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közbeszerzésén nyerték el a Jánd-Gulácsi árapasztó tározó és kapcsolódó létesítményeinek építési munkáit.

Milliárdos osztalékok

A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép vélhetően 2013-ban zárta alapítása óta a legjobb évét, az Index januárban megírta, hogy a cégbíróságon található nyilvános dokumentumok szerint a társaság már a 2013. november 21-i közgyűlésén 1,8 milliárd osztalékelőleg kifizetéséről határozott a tulajdonosoknak. Az adózás utáni eredménye már szeptemberben elérte az 1,88 milliárd forintot. A Közgép 2012-ben 85 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 3,3 milliárdos eredmény ért el, amit kivettek osztalékként a cégből a tulajdonosok. 2011-ben 3,1 milliárdos, 2010-ben 2 milliárdos osztalékot fizettek.