Putyin levelet írt Európa vezetőinek

2014.05.15. 17:29

Vlagyimir Putyin levelet küldött az európai vezetőknek, amelyben azt írta, ha Ukrajna nem rendezi a gáztartozását, akkor június elsejétől csak akkor szállítanak gázt, ha Ukrajna előre fizet. Putyin arra kérte az EU-vezetőit, hogy működjenek közre a helyzet rendezésében.

Putyin felidézte, április óta a helyzet nem változott, és több más nem uniós országgal konzultáltak, amelyek egyetértettek az orosz állásponttal. Mindeközben az uniós országokkal mindössze egy találkozót tartottak, ahol Günther Oettinger, uniós energiaügyi biztos, és Yuri Prodanaz, az ukrán kormány képviselője vett részt, de nem tettek érdemi javaslatot.

A levélben azt írta, Ukrajna tartozása akkor 2,237 milliárd dollár volt, ami idő közben 3,508 milliárd dollárra nőtt, holott Ukrajna közben már megkapta az IMF-hitel első 3,2 milliárd dolláros részét. Putyin levelében hangsúlyozta, nincs más válaszásuk, ezt a döntést meg kellett hozniuk, de a továbbiakban is nyitottak a párbeszédre.

Ukrajna egyébéként korábban közölte, hajlandó fizetni, ha Oroszország újra a régi szintre csökkenti a gáz árát. A Reuters csütörtökön arról számolt be, hogy Robert Fico szlovák kormányfő szerint Putyin több európai országot, köztük Szlovákiát is azzal fenyegette, Oroszország június 1-től nem szállít földgázt Európába, amennyiben Ukrajna nem fizeti ki gáztartozását. Fico állítását más egyelőre nem erősítette meg.

Oroszország áprilistól jelentősen emelte az Ukrajnának szánt földgáz árát, ezer köbméterenként 268,5 dollárról 485 dollárra, miközben az európai országok átlagosan 370-380 dollárért kapják az energiahordozót. Ihor Didenko ukrán energiaügyi miniszterhelyettes csütörtökön azt mondta, hogy "Kijev május végéig mintegy 4 milliárd dollárt utal át, ha ismét 268,5 dollár lesz a gázár, azaz amiről az utolsó megállapodás is szólt a Gazprom és az ukrán Naftogaz között".

Az ukrán miniszterhelyettes elmondta azt is, hogy a Naftogaz mintegy 300 millió dollárt fizetett ki a januárban és részben februárban importált orosz fölgáz után. Oroszország a hét elején már bejelentette, júniusban már csak azután szállít földgázt Ukrajnának, ha az előre rendezi gázszámláját. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök közölte: ha az összeg június 3-án délelőtt 10 óráig nem érkezik meg, akkor leállítják a gázszállításokat.