András, Andor
-3 °C
3 °C

30 éves gázszerződést köthet Kína az oroszokkal

2014.05.16. 09:27

Harminc évre szóló gázkereskedelmi megállapodást írhat alá a jövő héten Sanghajba látogató orosz elnök kínai kollégájával, számolt be a kínai sajtó az MTI szerint. Csen Kuo-ping helyettes külügyminiszter a találkozóval kapcsolatosan úgy fogalmazott: a két elnök tárgyalni fog arról a gázkereskedelmi együttműködésről, amelynek értelmében Oroszország 30 éven át évi 38 milliárd köbméter gázt importálna Kínába.

Az üzlet lehetőségéről a két ország képviselői még februárban egyeztettek, és az érintett vállalatok is a legtöbb kérdésben megállapodtak egymással, már csak az árról egyeztettek. Az üzlet az energiaellátását saját forrásból fedezni nem tudó Kínának, és az exportpiacának diverzifikálására törekvő orosz energiacégeknek is kedvező.

Az orosz energiaügyi miniszter, Anatolij Janovszkij hétfőn úgy fogalmazott: az egyezség "98 százalékban kész". A megegyezés tető alá hozása esetén már 2018 előtt megkezdődhet a szállítás a szibériai gázföldekről Kína északkeleti és északnyugati régiójába. Az import eredeti mértéke is változhat, és akár évi 60 milliárd köbméterre is nőhet a későbbi években. Csen úgy fogalmazott: Vlagyimir Putyin sanghaji útján a gázüzleten túl más lehetséges együttműködésről is tárgyalnak majd az elnökök.