Katari sejk vásárol be a Deutsche Bankban

2014.05.19. 12:39

Nyolcmilliárd eurós tőkeemelést hajt végre a Deutsche Bank; a tőkebevonás után egy katari sejknek lehet hatszázalékos pakettjével a legnagyobb részesedése Németország legnagyobb bankjában. A friss tőke segít kivédeni "az előre nem látható nehézségeket" - mondta Anshu Jain vezérigazgató. A bank részvényei nagyot estek hétfő délelőtt a frankfurti tőzsdén. 

A pénzintézet vasárnap este közölte: június 6-án kezdődik a tőkebevonás, amely a második legnagyobb lesz a bank történetében. A Deutsche Bank június 4-én közli a mintegy 300 millió új részvény kibocsátási árát. A papírokat június 24-éig lehet lejegyezni.

Jelenleg a BlackRock amerikai alapkezelő a Deutsche Bank legnagyobb részvényese ötszázalékos részesedéssel. A New York-i cégnek azonban a frankfurti tőzsdén szereplő majdnem minden cégben van részesedése, és nem szól bele a vállalatok stratégiai irányításába.

A leendő főrészvényes, Hamad bin Dzsászim bin Dzsebbur asz-Száni a tervek szerint 1,75 milliárd euróért szerez részesedést a Deutsche Bankban, 6,3 milliárd eurót pedig a meglévő, régi részvényesek fognak befizetni. 

A sejk régóta tagja a katari kormánynak, 2013-ig a katari állami befektetési alap igazgatója volt. Magánszemélyként a Paramount Services Holdings nevű cégével számos vállalatban részvényes. A tőkeemeléssel 11,8 százalékra nő a Deutsche Bank tőkemegfelelési mutatója a jelenlegi 9,5 százalékról a szigorú, Bázel III-as előírások szerint.