A cégek tényleg jobban teljesítenek

2014.05.21. 09:01 Módosítva: 2014.05.21. 09:04

Az elmúlt 12 hónapban a cégek átlagosan számláik 67 százalékát fizették ki időben, míg egy évvel korábban csupán 59 százalékát, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő, fizetési tapasztalat programjából.

Emellett ráadásul a számlafizetési határidők és késedelmek, valamint az extrém 90 napos késések is csökkentek. Általánosságban elmondható, hogy javul a magyar vállalkozások fizetési fegyelme, de még így is óvatosságra int a Bisnode, mivel késés esetén átlagosan 45 napot kell várnia egy számlakibocsátónak mire a pénzéhez jut.

Az önkéntes csatlakozáson alapuló díjmentes Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból – mely évente több mint 1,5 millió számlát dolgoz fel – megállapítható, hogy az elmúlt 12 hónapban a cégek átlagosan 27 napos fizetési határidővel egyenlítették ki számláikat. Egy évvel korábban ez az érték még 29 nap volt.

A csökkenést valószínűleg az is eredményezte, hogy egy tavaly nyáron életbe lépett törvénymódosítás szerint nyomós ok nélkül nem lehet megállapítani 30 napnál nagyobb fizetési határidőt. Természetesen a törvény ellenére létezik egy olyan cégkör, mely továbbra is magasabb fizetési határidőket alkalmaz, de általánosságban elmondható, hogy Magyarországon csökkent a cégek által megszabott átlagos fizetési határidő.

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén, a papíriparban, a vegyiparban, a mezőgazdaságban és a gépiparban tevékenykedő cégek esetén kell számolni. Az elektronikai cikkeket gyártóknál a fizetési határidő megközelíti az 50 napot is, a többi szektorban pedig 35 és 40 nap körül mozog.

Kiugróan magas - 37 nap feletti - fizetési határidőt szabnak Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégei, de Somogy, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is átlagosan 30 nap feletti fizetési határidőt alkalmaznak. Azoknak kell a leghamarabb kiegyenlíteniük számláikat, akik Győr-Moson-Sopron megyei, budapesti vagy Tolna megyei vállalkozásoknak tartoznak.

A fizetési határidők alakulása nem ad teljes képet arról, hogy milyen a cégek fizetési fegyelme, mivel a határidők változása függhet egy iparág szezonalitásától vagy a törvényi változásoktól, illetve a szokásjogtól is. Ezeknek a számlafizetési késedelmekkel együtt történő vizsgálata azonban már jó alapot szolgáltat a cégvilág fizetési moráljának felmérésére.