Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Equilor: Még idén jöhet a felminősítés

2014.05.22. 14:59

Felminősítés következhet az idén, ami a további kamatcsökkentéseket is lehetővé teszi - mondta az Equilor sajtótájékoztatóján Szántó András, a cég lakossági üzletág igazgatója, írja a Napi.hu.

Szántó szerint a választások után megnyugodtak a piacok, az első negyedéves GDP-növekedés pozitív volt, jó a hangulat Magyarországon. Ugyanakkor a felminősítéshez kiszámítható gazdaságpolitika, csökkenő államadósság és javuló adósságszerkezet kell.

Az MNB elmúlt időszakban tett lépései egyértelműen mutatják a javuló adósságszerkezet irányába tett erőfeszítéseket, ami az államadósság finanszírozásának külföldi forrásait egyre nagyobb mértékben a hazai forint és egyre hosszabb futamidejű forrásokkal kívánja felváltani.

Ez sikeres bizonyos mértékig sikeres lehet de szükség is van rá, hiszen Magyarország teljes kötvényadósságának 56 százaléka külföldi forrásból finanszírozott. Az államadósság ráadásul magas, a bruttó finanszírozási igény a GDP 12,5 százalékára rúg (cseh 9,5, a lengyel 7,7 százalék).

Sok a kockázat 

Az Equilor úgy látja, hogy az idei évben a gazdasági kiszámíthatóságot nagyon nagy mértékben befolyásolhatják még a devizaadósok mentésével kapcsolatos lépések, amelyek az idei év második félévére várhatók. Ebből még komoly negatív hatások is lehetnek a piac szempontjából és addig is nagy bizonytalanságot jelent.

A felminősítésnek, ha bekövetkezik, elsősorban a részvénypiacra lehet nagyobb a hatása az alulértékeltség miatt, a forintra azonban inkább csak mérsékelt hatása lehet, ahogy a kötvényhozamokban is csak mérsékelt esést válthat ki.

A forint árfolyamára a devizaadósok mentése nagymértékű gyengítő hatással lehet, azonban a pozitív fizetési mérleg és az EU transzferek ennek ellenében hathatnak. Így Szántó úgy gondolja, hogy a 315 forintos szint ilyen részben automatikus fékeken keresztül megfoghat egy esetleges hirtelen gyengülést. Az Equilor előrejelzése az idei euróárfolyamra 305 forint egyébként, jövőre pedig 320 forint - mondta el Szántó.

Nagyobb érdeklődés a régiós részvénypiacok iránt

Az idei évben a hazai befektetők érdeklődése jelentősen megnövekedett a régiós részvénypiacok iránt. Az Equilor próbálkozást tett a részvételre a Wizz Air kibocsátásban, az azonban nem sikerült, vélhetően azért, mert a társaság végül a londoni értékpapírpiac mellett döntött - mondta el Kuti Ákos, vezető elemző. A magyar részvénypiaccal kapcsolatban az OTP-vel és Richterrel kapcsolatban semleges az álláspontjuk, előbbire 4350, utóbbira 4250 forintos célárat fogalmaztak meg.

A Mollal kapcsolatban ugyanakkor pozitív kilátásokról beszélt az elemző, a társaság 14 900 forintos célár mellett optimista vélteli ajánlást fogalmazott meg elsősorban az INA sztori várható közeljövőben történő lezárulása kapcsán. Az Magyar Telekom semleges ajánlást kapott, igaz ezt 330 forintos tehát a jelenleginél magasabb célár mellett, itt a frenvenciatender alakulása lehet meghatározó.

A nyugat európai részvénypiacon kedvenceik a Deutsche Post, Deutsche Telekom, az Iliad francia telekomszolgáltató és az OMV. Kötvénypiacon továbbra is az Opus és Magnolia vállalati kötvényeket ajánlják eurobefektetésre, még dollárban a Mol illetve az állam 2019-ben lejáró kötvényeit ajánlják - mondta el Kuti.  • Vennék
  • Hírek