Jól megy a Boschnak nálunk

2014.05.22. 14:28

A Bosch 2013-ban 15 százalékkal, 719 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét – írja az MTI. A magyar piacon 20 százalékkal nagyobb volt a cég forgalma tavaly, így elérte a 161 milliárd forintot, míg tavaly 133 milliárd forint volt.

A cégcsoport 2013-ban 19 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre (k+f) az országban, 11 százalékkal többet mint 2012-ben, az elmúlt 5 évben pedig megduplázta a magyarországi k+f-re fordított összeget. A 719 milliárd forintos árbevétel rekordot jelent, mint ahogyan a k+f-re fordított összeg is.

A Bosch tavaly 700 új munkahelyet teremtett Magyarországon, így közvetlenül már 8900 embernek biztosít munkát. Magyarországon a cég 1200 munkatársa dolgozik a k+f területén. Ők immár három fejlesztési központban tevékenykednek: a budapesti autóipari és a miskolci kéziszerszám fejlesztési központ után idén adták át az új indítómotor és generátor fejlesztési központot Miskolcon.

A magyarországi Bosch csoport vezetője kifejtette: az elmúlt évek egyik legnagyobb Bosch beruházása a cég új, budapesti központi bázisának felépítése. Az első ütemet szintén tavaly adták át, a második ütemet pedig a tervek szerint 2015-ben fejezik be; ekkorra a beruházás értéke eléri a 30 milliárd forintot.

Hatvanban a Robert Bosch Elektronika Kft. gyára tavaly új irodaépülettel bővült, így az egész gyár területe meghaladja a 92 ezer négyzetmétert. A Bosch ezenkívül a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. kéziszerszám, és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. autóipari gyárában bővítette gyártókapacitását és új gyártósorokat helyezett üzembe.