Több százezer tonna marhahús lett fertőzött

2014.05.22. 07:45

Több mint 816 ezer tonna darált marhahúst semmisítenek meg az Egyesült Államokban. A mezőgazdasági minisztériumuk közölte, hogy a március 31. és az április 18. között kibocsátott termék E.coli baktériumot tartalmazhat.

A The Daily News bulvárlap honlapján megjelent jelentés szerint a hat év óta legjelentősebb darálthús-visszavonás 12 államot érint. Ez elegendő ahhoz, hogy az intézkedést országosnak minősítsék.

Azt nem írták meg, hogy mely üzletekben vagy éttermekben bukkantak a fertőzött húskészítményre. Sajtóértesülések szerint baktériumot a Wolverine Packing Co. detroiti csomagolóüzemből származó húsban találtak. Michigan, Ohio, Massachusetts és Missouri államból összesen 11 megbetegedést jelentettek.

Az E.coli baktérium hasmenést és hasi görcsöket okozhat. A fertőzés általában körülbelül egy hétig tarthat, de súlyos esetekben a baktérium életveszélyes veseelégtelenséget okozhat. Egészségügyi szakértők szerint a baktérium ellen alapos kézmosással és a darált hús alapos átsütésével lehet védekezni.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) becslései szerint évente minden hatodik amerikai megbetegszik valamilyen élelmiszerszennyeződés miatt.