Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Parfümöket tilthat be az EU

2014.05.23. 15:54

Az európai parfümiparnak szigorúbb közösségi fogyasztóvédelmi előírásokkal kell szembenéznie: allergiás hatásuk miatt betilthatnak több alapanyagot és a csomagoláson is több információt kell szerepeltetni az Európai Bizottság előkészületben lévő rendeletmódosítása szerint – írja a Napi.hu.

A készülő rendelet alapján a parfümgyártóknak várhatóan újra kell alkotniuk parfümjeik nagy részét. Egyes márkák, köztük a Chanel No.5 vagy a Miss Dior is tartalmaznak olyan összetevőt (tölgymoha, amely az illat tartósságát szolgálja), amely szerepel a tervezett tiltólistán - igaz, az alapanyag allergén molekulától megtisztított változatával dolgoztak ezen illatok készítése során.

Egy 2012-es jelentés 12 olyan alapvető parfümipari összetevőt sorolt fel, amelyek koncentrációját jelentősen csökkenteni kellene allergén hatásuk miatt: a listán szerepel a citrál, ami a citrom- és mandarinolajban található, a kumarin, amelyet tonkababból nyernek ki és a rózsaolajban található eugenol.

"Ha kitiltjuk a citrált a parfümökből ... a narancslevet is be kellene tiltanunk" mondta egy parfümcég vezetője, hozzátéve: "nem tilthatjuk be a természetet, inkább tanuljunk meg együtt élni vele".

A rendelet tervezete szerint kötelezik a gyártókat arra, hogy tájékoztassák a fogyasztókat a parfümben található potenciálisan allergén összetevőkről. Így mintegy 26-80 alapanyagot kellene feltüntetni a dobozokon. Ennek módjáról még folyik az egyeztetés.

Az Európai Bizottság által kidolgozott javaslat, amely egy 2009-ben elfogadott, a kozmetikai eljárásokat szabályzó rendelet módosítása, várhatóan ősszel kerül az Európai Tanács és a Parlament elé. A javaslat elkészítése során széleskörű konzultációt folytattak az ipari szereplőkkel és fogyasztói szervezetekkel, kutatókkal. "Az egyeztetés sok indulatot keltett" - mondta David Hudson, a Bizottság fogyasztóügyi szóvivője.